"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. augusztus 3., vasárnap

A Zsolnay porcelán


A Zsolnay porcelánok elefántcsontszínű mázzal bevont, gazdag színezéssel dekorált zománchatású, ragyogó színű mintákkal készül, 24 karátos arannyal díszített, kézzel festett termékek, melyek egyedülállóak a világon.

A Zsolnay család maradandót alkotott a porcelángyártás területén.A gyárat 1853-ban alapította Zsolnay Miklós pécsi kereskedő, Ignác fia számára.Az akkor még pár emberrel működő kis manufaktúrát 1865-ben vette át bátyjától Zsolnay Vilmos, a tehetséges és rendkívül szorgalmas üzletember./1824. április 19-én született, 1900. március 23-n halt meg/

Első sikerét az 1873-as Bécsi Világkiállításon aratta az ott bemutatott
találmányával,a magas tüzű mázzal díszített porcelánfajansszal.
Elhozta az aranyérmet, valamint a francia kormány becsületrendjét.

Zsolnay Vilmos - 1900. március 23.-án bekövetkezett haláláig - gyárát az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legjelentősebb kerámiagyárává fejlesztette.

Zsolnay kiállítás a Budai Várban

zsolnaybudavar


A Zsolnay-gyár történetét mintegy 260 alkotáson keresztül áttekintő, Egy zseniális család című kiállítással nyilt  meg pénteken az egykori Honvéd Főparancsnokság hét évtized után felújított épülete a budai Várban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése