"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 15., szerda

A cilinder

1797. január 15-én hordtak először cilindert Londonban.   




Eredete

A cilinder szó görög eredetű.


A "magas kalapot" az angolok terjesztették el, röviddel a francia forradalom előtt, az akkor nappali viseletté váló frakk kiegészítőjeként. 


 A cilinder méltóságot kölcsönzött a viselőjének.
 Sokan belső kis zsebet ragasztottak, öltöttek rá, s oda tették a dugi pénzüket, vagy a titkos, szerelmi légyotthoz tartozó cédulákat, lottószelvényeket. Volt olyan is, hogy szerencse hozó amulettet tettek belülre. Amit el kellett rejteni, az ott volt mindenki szeme előtt. 

 A cilinderrel összefüggésbe hozható a bűvész szakma is. A bűvész trükkök egyik kelléke a cilinder, amelyből folyton előtűnik valami. Ezt a trükköt először 1814-ben, egy Comte nevű francia bűvész alkalmazta, amikor egy fehér nyulat varázsolt elő a „kalapból”. 

 Gépkocsik cilindere:
mi köze van a motorok cilinderének a cilinder kalapokhoz? A gépkocsimotorok cilindere a hengert jelenti, a cilinder kalap formája is hengeres. A közös elnevezésnek görög szó a gyökere, az antik görög szó hengerítést jelent.

Hogyan alakult ki a kalap?

A kalap eredeti rendeltetése, hogy az időjárás viszontagságaitól, a forró napsütéstől, esőtől, hótól, széltől óvja a fejet. Nap ellen széles karimájú szalmakalappal védekeztek vagy vászonkendővel - utóbbiból fejlődtek ki a turbánfélék. A hideg ellen legjobban véd a csuklya - tudták ezt már az őskori vadászok is. A prémcsuklyát a Földközi-tenger melléki országokban az ókorban a vállgallérral ellátott szövetcsuklya váltotta fel; újra divatba jött az európai középkorban, különösen annak késői századaiban. A kúp alakú kalap valószínűleg Kelet-Ázsiából jött. A görögök sapkaszerű, hegyes tetejű fejfedőjét pülosznak hívták, útikalapjuk neve petaszosz. Ez látható Hermész-Mercurius fején is; a kétoldalt elhelyezett szárnyak nem kalapdíszek, hanem az isten gyors közlekedését szolgálják. A római kalap neve pilleus: a szabadság jelképe, ezért ezt kapja felszabadításakor a volt rabszolga. /
forrás: kalap története
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése