"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 24., péntek

Jön a tél...

 Most már biztosnak látszik, hogy az elkövetkezendő napokban téliesre fordul az időjárás.

Hideg téli napokon jól esik egy finom meleg leves..

Amikor a tányért is megesszük..

 frankfurti leves rozscipóban


Rozscipó készítése:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 10 dkg finomliszt, 3 dkg puha vaj, 2,5 dkg friss élesztő,1 teáskanál cukor, 2,75 dl víz, 1 teáskanál só

A vizet meglangyosítjuk, belekavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. A liszteket egy tálba mérjük, elkavarjuk benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a puha vajat, és kidagasztjuk a tésztát.
Meleg helyen letakarva egy órát kelesztjük, majd 4 részre osztjuk. Vizes kézzel kerekre formázzuk, sütőpapíros  tepsibe helyezzük, és leterítve kelesztjük,  amíg a sütő 200 fokra felmelegszik. Vízzel lespricceljük, végül a forró sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

/Ha a meleg zsemlét konyharuhába csavarjuk amíg teljesen kihűl, napokig puha marad/

Frankfurti leves

40 dkg kelkáposzta
20 dkg virsli
15 dkg petrezselyemgyökér
15 dkg zeller
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj, ételízesítő,1 pupozott evőkanál liszt,petrezselyemzöld,
majoránna,bors,só, 4 kicsi rozscipó

A petrezselyemgyökeret, a zellert, a hagymát és fokhagymát megtisztítjuk,apróra vágjuk. Kevés olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a zellert.   Beletesszük a vékonyra felszeletelt kelkáposztát, majoránnát , ételízesítőt, felöntjük vízzel és felforraljuk.Mikor a zöldségek megpuhultak, sózzuk, borsozzuk, belekarikázzuk a virslit.
Világos rántást készítünk, pirospaprikával,  és a levesbe keverjük. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel. /tejföllel is izesíthetjük, izlés szerint/

A rozscipók tetejét levágjuk, belsejüket kikaparjuk, belemerjük a forró levest, és azonnal tálaljuk.

/recept: Erdélyi Konyha/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése