"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 9., csütörtök

Időjárás - népi megfigyelések

Habár évről évre megpróbálják a szakemberek az egész évet jellemezni időjárás szempontjából, ez szinte lehetetlen, a népi megfigyelések és hiedelmek segítségünkre vannak abban, hogy körülbelül milyen időjárásra lehet  számítani.

Január
Ha vízkereszt vizet ereszt, akkor a tél még sokáig nem ereszt. Ha Pál megfordul, a tél is megfordul: ha eddig hideg volt, enyhülés jön, ha pedig enyhe volt a tél, sokkal zordabb időjárásra lehet számítani. Ha a január ködös, a tavaszi hónapok is nedvesek lesznek. Legalábbis így tartja a népi hagyomány.

Február

Ha fénylik gyertyaszentelő (feb. 2.), az íziket is vedd elő!
Ha a medve ma meglátja a saját árnyékát, hosszú tél lesz!     A Balázs napi (feb.3.) eső jégverést hoz.     Dorottya (feb. 6.) szorítja, Julika (feb. 16.) tágítja! 
Ha Zsuzsanna (feb. 19.) napján a pacsirták szólnak, vége lesz a hónak.  
Mátyás (feb. 24.) ront, ha talál, ha nem talál, csinál! 

 Március

Ha Ildikó (márc. 10.) napján fagy, 40 napig lehet fagy. 
Ha Gergely (márc. 12.) napján esik, még áprilisban is havazik. Gergely napi szél Szent György napig él.     Sándor, József, Benedek (márc. 18., 19., 21.) zsákban hozzák a meleget.     Amilyen az időjárás Gyümölcsoltó Boldogasszonykor (márc. 25.), olyan lesz a következő negyven napban..

Április 

 A Szent György havi eső kergeti a fagyot és esős májust jósol!     Ha Tibor (ápr. 14.) napján virágos a cseresznyefa, virágos lesz a szőlő is.     Szent György napja (ápr. 24.) ősi tavaszkezdő nap.     Ha Márk (ápr. 25.) napján szól a béka, kisebb lesz idén a véka.

 Május 

 Fagyosszentek időszaka: Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12., 13., 14.).     Orbán napi (máj. 25.) eső - savanyú a szőlő.

 Június

 Ha Medárd napján (jún. 8.) esik, 40 napig esik.     Margit napja (jún. 10.) esős nap.     Péter-Pál napja (jún. 29.) hagyományos búzaarató nap.

Július

 Ha Szent Jakab (júl. 25.) napja derűs, édes lesz a gyümölcs.     Ha Szent Anna napján (júl. 26.) eső esik, hat hétig esni fog.

 Augusztus 
 
Ha Szent István napja esős, száraz lesz az ősz.     Amilyen Szent Bertalan (aug. 24.), olyan az ősz. 

Szeptember     Ha Egyed (szept. 1.) napján esik, esős lesz az ősz.     Ha Viktor (szept. 5.) napján szép idő van, hosszú lesz az ősz.     Ha Mária (szept. 12.) napján szép idő van, szép lesz az ősz. 

Október

Eljött immár Simon, Júdás (okt. 28), jaj neked, te pőregatyás.     Amilyen Orsolya (okt. 21.), olyan a tél.
 
November

Ha Márton (nov. 11.) fehér, enyhe lesz a tél.     Ha Katalinkor (nov. 25.) kopog, Karácsonykor locsog.     Ha András (nov. 30.) fehér, rossz az év várható.

December     A Luca napot (dec. 13.) követő 12 nap időjárását feljegyezve megtudhatjuk a következő év 12 hónapjának időjárását.     Fekete Karácsony - fehér húsvét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése