"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 29., szerda

Gyógyító illatok

 Az első feljegyzéseket a gyógynövényekről a sumérok készítették
 agyagtábláikra Kr.e .3000  környékén.

 Már az ősember megfigyelte, hogy az állatok ha megbetegszenek, füveket esznek. Az elődeinknek nem voltak laboratóriumaik, és mégis tudták, hogy egyes betegségeknél milyen gyógynövényeket adjanak. Így alakult ki a népi gyógyászat, amelynek alapján később szakmává alakult, és tudományos alapokon kezdték a gyógynövényeket alkalmazni.

 Az egyiptomi tudósoktól a titokzatos druidákon át, a középkor kínai orvosaitól a 18. század nagy tudósaiig az emberiség folyamatosan bővítette a tudásanyagot a gyógynövényekről és gyógyító hatásukról. Az ókor két legfontosabb "isteni illatosítója" a tömjén és a mirha volt: az előbbit a templomi szertartásokhoz használták, az utóbbival pedig halottat balzsamoztak,  illetve bőrt ápoltak.


 Az illóolajokat a növény életerejének tartják, és a növény különböző részeiből vonják ki: a virágból, a fából, a gyökérből, az éretlen és érett termésből, a gyantából, a magokból, a levelekből, vesszőből, stb.

Az illóolajok egyszerre több életfunkcióra is hatnak, de a fertőtlenítés, a hangulatjavítás mindegyikre jellemző.

Fürdő formájában is hatásosak az olajok. Egy mosdótál meleg vízben 3 csepp rozmaring, 2 csepp citrom, 3 csepp rózsafaolaj a fáradt kezeket és lábakat megfiatalítja.

Hatásosak az illatolajos borogatások. Allergiára kamilla- és levendulaolaj, álmatlanságra bazsalikom és levendulaolaj, fáradtságra bazsalikom-, szegfűszeg, rozmaring és kakukkfűolaj.

Nemcsak gyógyításra jók az illóolajok, a háztartásban is hasznukat vehetjük Automata mosógépbe az öblítőprogram előtt 1 csepp illatos olajat tehetünk, citromot,levendulát, fenyőfélét vagy borsmentát.

 Fahéjjal leginkább a hálószobát érdemes illatosítani… A jól ismert fűszert legelőször szerelmi bájitalok főzésére használták, később jöttek csak rá emésztést javító, náthát és megfázást gyógyító, fertőtlenítő és vérkeringést javító hatására. Mindezek mellett azonban afrodiziákumként tartják számon, akár masszázsolajban, akár párologtatóban használva.

Az illatok közvetlenül hatással vannak lelki egyensúlyunkra. Egy kellemes illat nagyon gyorsan javíthat a kedvünkön, viszont a nagyon intenzív, átható illat nyugtalanít, és rossz hatással van ránk. Bizonyára mindenkinek megvan a kedvenc illata: a frissen főzött kávé illatát általában még azok is szeretik, akik nem fogyasztják.  Vannak nehezen meghatározható illatok: ilyen például, amikor először megérezzük a tavasz illatát. Vagy ne feledkezzünk meg az eső utáni friss illatról sem.
A különböző szagok emlékképeket idéznek fel: a fenyőillatról asszociálhatunk a karácsonyra.    
 Ha egy bizonyos szag jelenlétében tanulunk meg valamit, akkor könnyebben visszaidézzük, ha ugyanaz csapja meg az orrunkat.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése