"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 1., szerda

Hónapföldrajz - Január

A földrajzi nevek eredetét kibogozni sokszor szinte reménytelen vállalkozás. Mégis érdemes szabadjára engednünk fantáziánkat, és elkalandoznunk a furcsábbnál furcsa nevek világában. Vajon hány város, hegy vagy folyó neve utal az év valamelyik hónapjára?

Január hónap latin neve köztudomásúan Janus-t, a kétarcú római istenséget rejti magában. A fennmaradt ábrázolásokon arcai előre is, hátra is tekintenek, így méltán lett a kapuk védelmezője. Átvitt értelemben pedig a kezdetekre ügyelő isten, így logikusan tevődött át az év elejére Julis Caesar naptárreformjakor januárra. Janus kultuszát a legenda szerint Róma egyik alapítója, Romulus teremtette meg. Hiába, „minden út Rómába vezet!” Januárról tehát például az örök város szíve, a Forum Romanum juthat eszünkbe, mert ott áll Janus híres szentélye. Kettős ajtóit háború idején szélesre tárták, azon ritka alkalmakkor, amikor a birodalom nem viselt hadat, bezárták.







Egy másik neves januári földrajzi név mindenki számára ismerősen cseng: Rio de Janeiro,, melynek neve portugálul „január folyóját” jelenti. Világos, hogy miért éppen január, hiszen a portugál felfedezők 1502. január 1-jén érkeztek ide Gaspar de Lemos hajóin. Tehát a Janeiro név magától adódott, de hol van maga a folyó? Sehol, hiszen csupán a Guanabara-öböl Rio és Niterói között nyíló, keskeny bejárata tévesztette meg a hajósokat. Járatlanok voltak még a brazil partok alakrajzában, és olyan régóta kerestek már hiába horgonyzásra alkalmas helyet, hogy vágyaikat valóságnak hitték, s a ma 14 km hosszú híddal átívelt öbölkaput folyótorkolatnak vélték. A második legnépesebb brazil város (k. 5,7 millió lakos) világraszóló hírnevét jelzi, hogy mindenki csak Riónak nevezi, pedig Földünkön százával vannak folyókról elnevezett városok…

Forrás: Földgömb Dr. Dutkó András cikksorozata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése