"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 29., szerda

Téli estén - forró puncs


  Forró puncs

A puncs Indiából származó forró alkoholos ital. A punch szó  eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz.
 

A puncs az ősz és a tél jellegzetes itala, mert a hidegben jól esik kortyolgatni ezt a meleg, aromákban gazdag italt. Egyedül vagy társaságban,  ünnepekkor fogyasztva harmóniával, az otthonosság és az összetartozás érzésével tölti meg a légkört. Bárki hamar megkedvelheti, ha olyat kóstol, ami megfelel az ízlésének, ugyanis a puncs sokféle változatban elkészíthető: alkohollal vagy alkohol nélkül, fűszeresen, gyümölcslével.
A puncs nemcsak finom, hanem egészséges ital is, mert amellett, hogy gyorsítja az emésztést és felmelegíti a hideg időben átfázott testet, még torokfájás és köhögés ellen is alkalmazható, főleg ha egy kevés mézet is teszünk bele.
  /Influenza ellen - megelőzésként/

Alkohol nélkül:

2 evőkanál fekete tea
6,5 dl víz
3 evőkanál málnaszirup (málnából és cukorból főzött sűrű szirup)
2 dl narancslé
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék 

Főzz egy adag erős fekete teát. Pár perc múlva vedd ki belőle a teafiltert vagy a teatojást. Ha kihűlt, akkor egymás után, lassan keverd hozzá a málnaszirupot, a narancs- és a citromlevet. Végül rakd bele a mézeskalács fűszerkeveréket is, és öntsd az italt átlátszó csészékbe. 
 

 
Gyümölcsös puncs:

Hozzávalók: 
5 dl almalé
2 dl narancslé
4-5 darab szegfűszeg
1 darab fahéj

Vágd fel apróra a fahéjat, és keverd össze a szegfűszeggel. Add hozzá az almalevet, majd közepes hőfokon főzd körülbelül 10 percig. Ezután szűrd le, majd öntsd hozzá a narancslevet, és az egészet hevítsd fel. 

Fahéjas-rumos puncs

2 liter gyümölcstea
2 fahéjrúd
6 szem szegfűszeg
2 citromkarika
2 evőkanál méz
0,5 dl rum, 5 dl víz

A vízet felforraljuk, a teafilterekre öntjük. Lefedve hagyjuk néhány percet, majd a filtereket kivesszük. A citromszeletekbe beleszúrtunk 3-3 szegfűszeget, a teát mézzel ízesítjük, belekavarjuk a rumot, beletesszük a fűszeres citromkarikákat és a fahéjrudakat. Alaposan elkeverjük, poharakba töltjük, majd kortyonként megiszogatjuk..

Egészségünkre!
 

/Bien.hu-
Erdélyi Konyha/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése