"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 15., szerda

Tél - influenza

Küszöbön az influenzaszezon..

Az influenza egy vírus által okozott fertőzés, mely elsősorban a légző rendszerünket támadja meg és komoly tünet együttest produkál.

 Az influenza, mint a legtöbb vírus cseppfertőzéssel terjed. Köhögés, tüsszentés által jut egyik szervezetből a másikba az orron vagy a szájon át. Ezen kívül érintés útján is terjed, például ha egy influenzás beteg tüsszentéskor a szájához teszi a kezét, majd megfogja a kapaszkodót, majd egy egészséges ember is megfogja és a szájához érinti a kezét már el is kaphatta a betegséget.
A terjedés megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik a higiénia és a higiénés szabályok betartása. Fontos, hogy nagyon gyakran mossunk kezet. A használt papír zsebkendőt azonnal dobjuk a szemetesbe és ezt követően is mossunk kezet. Együnk magas vitamin tartalmú gyümölcsöket vagy szedjünk vitamin készítményeket. Próbáljuk a tömegközlekedési járműveken minimalizálni a közvetlen kontaktust illetve az utazás befejezését követően feltétlenül mossunk kezet. 


Mit együnk és igyunk, és mi az, amit érdemes mellőzni influenza esetén? 

"Sok folyadék
Láz esetén kíméli a szervezetet, ha minél több folyadékot iszik a beteg, és minél kevesebbet eszik.
A nagy mennyiségű folyadék segít kimosni a szervezetből a kórokozókat. Legjobb gyógynövényteákat inni, lehetőleg felváltva, mert mindegyikük másképp hat előnyösen a szervezetre. A körömvirág általános gyulladáscsökkentő, a zsálya hatékonyan csökkenti a torokfájdalmat, a kakukkfű köhögésoldó, a hársfa és a bodza lázcsillapító hatású.




A zsálya teaként, cukorkaként is hatékony
Olcsó gyógyszer a cékla
Az immunrendszer működését gyorsan serkenti a nyersen fogyasztott cékla, céklalé. A céklát aprólukú reszelőn lereszeljük, kevés mézzel és citromlével elkeverjük, 10 percig hagyjuk puhulni, összeérni, majd bekanalazzuk. Reszelhetünk hozzá akár almát is. Betegség alatt érdemes naponta többször fogyasztani ezt a bíborszín orvosságot.
Kisgyerekeknek számára reszelt céklát nyomkodjuk ki, szűrjük le, kanállal vagy cumisüvegből kínáljuk nekik.


Hagymatea
A vöröshagyma héjából főzött tea megakadályozza a légutak nyálkahártyájában a vírusok szaporodását, emellett remek köhögésoldó. Egy nagyobb vagy két kisebb fej vöröshagyma száraz, piros héját beletesszük 3-4 dl vízbe, lefedve feltesszük főni, és 5 percig lassú tűzön forraljuk, leszűrjük. Kevés mézzel és citrommal ízesítve kellemes ízű, naponta érdemes legalább 2 bögrével fogyasztani belőle.

A vöröshagyma héjából érdemes teát főzni A vöröshagyma héjából érdemes teát főzni
Vírusölő fokhagyma
A nyers fokhagyma jótékony hatását nem lehet elégszer említeni. Betegség esetén érdemes nagy dózisban magunkhoz venni. Az apróra vágott vagy zúzott fokhagymát kanálba tesszük, mézet csurgatunk rá, és lenyeljük. Reggel-este 1-1 kis gerezd fokhagyma erős vírusölő hatású.


Vértisztító, vírusgyilkos fokhagyma  
Csipkebogyó
A tablettákon kívül választhatjuk a csipkebogyót is. Szárított húsát szétmorzsoljuk, este beáztatjuk hideg vízbe, reggel lehet inni kis mézzel ízesítve. még egyszer felönthetjük hideg vízzel, este ismét leszűrhetjük, fogyaszthatjuk. Harmadszorra forrásban lévő vízzel érdemes leönteni, állni hagyni, majd leszűrni. Ilyenkor hasznos ásványi anyagok oldódnak ki a csipkehúsból, melyek nem jöttek ki a hideg áztatáskor.


Csodás csipkebogyó csomó C-vitaminnal  
 
 
 
Sós víz
Gargalizálással akár naponta többször érdemes kitisztítani a garatot. Ennek révén lemosódik a torok nyálkahártyájáról a vírusok nagy része. Ugyanilyen enyhén sós vízzel az orrba is cseppenthetünk, hogy a nyálkahártya ott is tisztulhasson."


Az állati fehérjék fogyasztása elősegíti a vírusok gyors szaporodását a szervezetben. Ezért az első torokkaparáskor, közérzeti hanyatláskor javasolt a hús, tej, tojás, vaj, sajt, tejföl, joghurt, túró mellőzése. Ezek helyett inkább együnk gyümölcsöt, nyers és párolt zöldségeket, gabonaféléket (kenyér, müzli gyümölcslével, köles, zabkása, rizs, puliszka), krumplit.

 forrás: Mindmegette: influenza ellen a konyhából/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése