"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. január 13., hétfő

Időjárás...

Földünk több részén is rendkívüli időjárással indult a 2014-es esztendő: tikkasztó hőség a déli féltekén, sarkvidéki hideg az Egyesült Államokban, és szokatlanul enyhe időjárás Magyarországon.



Negyvenkilenc amerikai nagyvárosban dőltek meg az eddigi hidegrekordok. A délkeleti Atlantában mínusz 14 fokot mértek, hidegebb volt, mint a több ezer kilométerrel északnyugatra fekvő Anchorage-ban, Alaszka legnagyobb városában. Még a napsütötte strandjairól ismert Hawaiiban is beköszöntött a hideg tél, a Mauna Kea alvó vulkán tetején mínusz hét Celsius-fokot mértek.

 Bolygónk déli féltekét viszont rendkívüli hőség tikkasztja: Ausztráliában január 9-én, több helyen 50 Celsius-fokot mértek (árnyékban). Karácsony óta 34 helyen dőlt meg az abszolút melegcsúcs.

Brazíliában 49 Celsius-fokot mutatott a hőmérő a napokban, Rio de Janeiro állatkertjeiben jégkrémet, jégbe hűtött gyümölcsöt kapnak a vadak, hogy könnyebben viseljék a kánikulát.
/National Geographic- Időjárási szélsőségek/

 
Itthon ..

A szokatlanul meleg januári időjárásban szirmot bontott több kora tavaszi virág is a Mecsekben. Orfűn illatos hunyort, kankalint és hóvirágot láthatnak a kirándulók. Öt Celsius-fokkal van most melegebb a sokéves átlagnál.
Virágzik az illatos hunyor (Helleborus odorus), a kankalin (Primula vulgaris) és a a hóvirág (Galanthus elwesii) a Mecsekben a szokatlanul meleg téli idő miatt. A kora tavaszi virágok azért bontottak szirmot, mert január 9-e óta 5-6 Celsius-fokra melegszik a levegő az ilyenkor megszokott mínuszok helyett./Origo/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése