"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2012. április 6., péntek

A tojáspatkolás

A magyar népművészet egyik legszebb és legrégebbi húsvéti hagyománya a tojáspatkolás, melyet a szájhagyomány szerint eredetileg a kovácsok találták ki, hogy bizonyítsák kézügyességüket az év végén ajándékként elkészített „patkolt tojás” révén.



Már abba is könnyen beletörik az ember bicskája, hogy  megpróbál kilyukasztani egy tojást ,  nemhogy még sziszifuszi módon szegeket verdesni bele...

A tojáspatkolás világrekordját a székesfehérvári Koszpek József tartja a maga 1119 patkójával, melyeket egy strucctojásra szegecselt fel. A mester egyébként papagájtojásra 36, tyúktojásra 146, liba tojásra 350, emutojásra pedig 598 maximum patkót applikált már fel. 

Forrás:Tudtad-e, hogy ki tartja a tojáspatkolás világrekordját? 
 








 

1 megjegyzés:

  1. A páromnak és nekem volt szerencsénk megismerni a világrekorder Koszpek Józsefet és műveit,ha valaki a kis műhelye közelében jár mindenképpen látogasson el hozzá mert kihagyhatatlan élménnyel gazdagodhat.Mi köszönjük ,hogy megismerhettünk egy ilyen remek (embert) műveszt. Tisztelettel N.R & B.P.

    VálaszTörlés