"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 17., csütörtök

40 éves a világ legnépszerűbb játéka, a Rubik kocka

Rubik Ernő különleges kockája idén 40 éves: a bűvös játék az elmúlt évtizedekben az egész világot meghódította. 

A Rubik- kocka a világ legnépszerűbb játéka.

A Rubik-kockát Rubik Ernő találta fel 1974-ben. Többször az év játékának választották itthoni és külföldi kiállításokon. A világ legjobban fogyó játékának tartják.


A Rubik-kockából összesen 43 trillió, vagyis 4,3x10 19-en eltérő állás hozható létre. Minden évben versenyeket rendeznek leggyorsabbat keresve. A Guinness Rekordok könyve 1981. március 13-án, Münchenben tartotta az első ilyen versenyt, akkor még 38 másodperc alatt rakták ki a kockát. Az első világbajnokságot Budapesten rendezték 1982. június 5-én, itt egy vietnami diák, Mihn Thai nyert 22,95 másodperces idejével. A világrekordot Erik Akkersdijk tartja, aki 2008-ban 7,08 másodperc alatt oldotta meg a feladatot.

Morley Davidson, a Kenti Állami Egyetem matematika professzora és csapata bebizonyította, hogy a varázsszám a húszas. Több mint százmillió olyan kezdőállás van, melynél pontosan húsz lépésből lehet kirakni a kockát. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legtöbb kezdőállásnál 15-19 mozdulat kell a sikerhez.

A bizonyítás

Az összes lehetséges kezdőállás 43 trillió, a kutatók 2,2 milliárd csoportba osztották a lehetséges kezdőállásokat, mindegyik csoportban 20 milliárd pozíció volt. Már az elején látták, hogy teljesen reménytelen lett volna, az összes végigmodellezése, így ki kellett találni valamit, amivel jelentősen lecsökkentik ezt a számot. Ha például fejjel lefelé fordítjuk a kockát, attól nem lesz nehezebb kirakni, de egy új kombinációt jelent – amit ki lehet szűrni a szimmetria miatt. Ezzel és más hasonló módszerekkel sikerült lecsökkenteni a csoportok számát 56 millióra.

Egy nagyon jó számítógépnek is nagyon sok idejébe került volna kiszámolni az összes kombinációt, így a kutatócsoport szuperszámítógépet keresett. Ekkor lépett képbe a Google,  számítógépeket bocsátott a kutatók rendelkezésére, így néhány hétig tartott csak a folyamat. Első lépésben a számítógépeknek végig kellett próbálni minél több kombinációt. Az idő előrehaladtával kiderült, hogy a húsznál több lépés valószínűsége nagyon kicsi lett. Ezért következtetett arra Davidson és csapata, hogy legfeljebb húsz lépésből mindegyik kombinációból ki lehet rakni a Rubik-kockát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése