"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 13., vasárnap

Mecsek - Orfűi Medvehagyma fesztivál


A Mecsek hazánk dél-nyugati részén található. Jellegzetes szigethegység, a Dunántúli-dombságból kelet-nyugati hossztengellyel emelkedik ki. A hegység északon és keleten a Tolnai-dombsággal, délen a Baranyai-dombsággal, nyugaton pedig a Zseliccel határos.


A Mecsek hegység kiemelkedik a turista- látványosságok sorából a mediterrán éghajlatával, különleges virágaival, cseppkőbarlangjával, forrásaival, patakjaival, tavaival.
 A Mecsek egyik legvonzóbb, legtöbb látnivalót kínáló kirándulóhelye az Orfű - Abaliget régió, hiszen találunk itt cseppkőbarlangot, fürdésre, csónakázásra, horgászásra alkalmas tavat, s mindezt festői hegyek ölelésében.


fotó a Csepegő-sziklárólfotó a mésztufagátról

fotó a jakabhegyi babás szerkövekről
fotó a Jakab-hegyről



/Képek:
Kirándulások a Mecsekben
Monstone.hu/

Medvehagyma Fesztivál 2014 Orfűn. Az egészséges életmód fesztiválja. Az esemény célja: a medvehagymának, mint feledésbe merült gyógynövény kultúrájának felkutatása, megújítása és a népi gasztronómiába való vissza állítása.

A tavasz első hírnökei közé tartozik a medvehagyma. Régi magyar neve sásihagyma, poszhagyma. Levelei élénkzöldek, fénye­sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. Hatalmas gyógyerő szunnyad benne.

Orfű község Baranya megyében, a Pécsi kistérségben, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén.
Már a történelem előtti időkben laktak a területen emberek. Jelenlétüket a környéken megtalált használati eszközök igazolják. Erdőlakó, kóborló, vadászó, gyűjtögető életmódot folytattak. A táj természeti adottságai, a hegy, a patakokban gazdag völgyek és a síkságok változatossága alkalmassá tette a területet a letelepedésre. A kora vaskor idején telepedett meg itt az első ismert nevű nép, az illyrek, őket a kelták követték.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése