"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 5., szombat

Fűszerek tárolása

Friss állapotban sokkal ízletesebb a petrezselyem, a kapor, a bazsalikom, a metélőhagyma, a koriander, a gyömbér és a citromhéj. Szárítva legalább olyan jó, mint frissen az oregánó, a kakukkfű és a fahéj.

A kömény, a római kömény, a koriander, a chili és a fás fűszerek jobban kiadják az ételben az aromájukat, ha közvetlenül a felhasználás előtt egészben, zsiradék nélkül megpirítjuk, majd mozsárban összetörjük őket.



Nem mindegy, hogy a friss és a szárított fűszerek mikor kerülnek bele az ételbe. A friss fűszerek intenzívebb aromájúak, de érzékenyebbek is, ezért a főzés vége felé, enyhén szétnyomva tegyük őket az ételbe. A szárított és fás szárú fűszereket korán kell az ételhez adni, hogy puhára ázzanak, és kioldódjanak belőlük az ízek.

A grillezés előtt a húsba bedörzsölt fűszereket nem kell eltávolítani, még tálalás előtt sem. Viszont a friss fűszerekkel készült pácok megéghetnek és befeketedhetnek, ha nem kenegetjük folyamatosan a sülő húst.


A fűszeres tégelyeket ne a tűzhely feletti polcon tartsuk,  inkább a konyhaszekrényben, szemmagasságban legyenek, vagy egy fiókban. Ezeken a helyeken tovább is elállnak, mert nincsenek kitéve a tűzhelyről felszálló meleg levegőnek és párának.  



Erkélyünk ékessége lehet a bazsalikom, a petrezselyem, a majoránna, a kakukkfű .  Elsősorban azért, mert ezek nem igényelnek fáradságos törődést, és alacsony vagy középmagas méretükkel szépen mutatnak a balkonládában. Amellett, hogy csodálatos íz és illatorgiát kapunk tőlük egész nyáron. Hozzávalók: balkonláda (vegyünk olyat, amiben víztartály és vízelvezető árok van), virágföld (nyomkodjuk meg a zsák oldalát, és ha azt érezzük, hogy a föld tele van nagy rögökkel és összetapadt nehézkes akkor az a föld nem jó. A jó minőségű laza morzsás virágföld a legjobb fűszereinknek, mert a gyökerük ebben tud a legjobban fejlődni .
Már az ókori civilizációban foglalkoztak edény-kultúrás növénytermesztéssel. Például Szemiramisz függőkertjét régi babiloni lépcsős templomok mintájára építették, valószínűleg ez volt az első terasz- és tetőkert. Görögök apró Adonisz–kertjei pedig az első, cserépben nevelt kertek lehettek. Oszlopcsarnok-kertekben ólomedényekben virágokat neveltek. Ezt a szokást később a rómaiak is átvették, és kődézsában, főként haszonnövényeket termesztettek.
 

A tökéletes termés érdekében figyeljünk már az ültetésnél az egyes növények igényeire! A tárkony például nagyon vízigényes, az oregano és a kakukkfű azonban jól tűri a szárazságot.  Ne ültessünk oregano mellé bazsalikomot és zsályát sem, mert ezek a későbbiekben nagyon terebélyesednek és több a napigényük. Ideális balkonfűszer a metélőhagyma is.  

Jót tesz a fűszereknek, ha rendszeresen visszavágjuk őket.  Ha hagyjuk, hogy virágozzanak, a növény minden energiája a virágokra megy, hagyjuk, hogy a levélfejlődés legyen a fókuszban! Ha szeretnénk eltenni télire a fűszernövényeket, erős napsütésben szedjük le a szárakat. Fejjel lefelé szárítsuk őket száraz, árnyékos helyen tároljuk.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése