"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 12., szombat

A természet kincses kalendáriuma

Ha egészségesen szeretnénk étkezni, elég egy dolgot betartanunk, figyelni a természetet, annak rendjét.

Mindegyik növény akkor a legízletesebb, és akkor tartalmaz a legtöbb tápanyagot, amikor éppen szezonja van.

Csupa frissesség a retek, nem lehet eleget enni belőle tavasszal!

A friss retek nemcsak finom, üde, kellemes ízű zöldségfélénk, hanem közismerten gazdag C-vitamin forrás. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol  serkentik az epe termelődését és kiürülését is , máj, vagy epehólyag gyulladás esetén gyorsítják a gyógyulási folyamatot, köhögéssel járó betegségben csillapítják a köhögést/.Ezek a jó tulajdonságok a retkek népes családjának valamennyi tagjára érvényesek /

A sóska   nem csak egészséges, hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves, főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.

A zsenge spenót nyersen is kerülhet salátába: nagyon finom! A zsenge spenót nyersen is kerülhet salátába: nagyon finom!

Számos fűszernövény, mint snidling, petrezselyem, bazsalikom és medvehagyma újra frissen szüretelhető, hogy zamatos ízekkel, hozzávalókkal gazdagíthassuk főztünket.
A spárgaszezon áprilisban kezdődik. Két fajtája abban különbözik, hogy a zöld spárga a földfelszín felett nő, a fehér spárga pedig a földben. C-vitamint, karotint tartalmaz, és vízhajtó hatása van.  


Mit írnak régi könyveink?

Áprilisban a Heltai Gáspár által 1575-ben fordított kalendárium szerint nem szabad  gyökérfélét és marhahúst enni, ám a bárány, kecske, a tyúk, a halak jöhetnek.

Czifraynál bárány, malac, nyúl, csirke, galamb, kacsa, liba, retek, zeller uborka,karalábé saláta kerüljön az asztalunkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése