Mindegyik növény akkor a legízletesebb, és akkor tartalmaz a legtöbb tápanyagot, amikor éppen szezonja van.

A friss retek nemcsak finom, üde, kellemes ízű zöldségfélénk, hanem közismerten gazdag C-vitamin forrás. Legfontosabb hatóanyagai a kéntartalmú illóolajok, a mustárolaj-glikozid, a raphanol serkentik az epe termelődését és kiürülését is , máj, vagy epehólyag gyulladás esetén gyorsítják a gyógyulási folyamatot, köhögéssel járó betegségben csillapítják a köhögést/.Ezek a jó tulajdonságok a retkek népes családjának valamennyi tagjára érvényesek /
A sóska nem csak egészséges, hanem jól elkészítve nagyon finom is. Sóskából készülhet saláta, leves, főzelék, mártás vagy éppenséggel turmix.

Számos fűszernövény, mint snidling, petrezselyem, bazsalikom és medvehagyma újra frissen szüretelhető, hogy zamatos ízekkel, hozzávalókkal gazdagíthassuk főztünket.
A spárgaszezon áprilisban kezdődik. Két fajtája abban különbözik, hogy a zöld spárga a földfelszín felett nő, a fehér spárga pedig a földben. C-vitamint, karotint tartalmaz, és vízhajtó hatása van.
Mit írnak régi könyveink?
Áprilisban a Heltai Gáspár által 1575-ben fordított kalendárium szerint nem szabad gyökérfélét és marhahúst enni, ám a bárány, kecske, a tyúk, a halak jöhetnek.
Czifraynál bárány, malac, nyúl, csirke, galamb, kacsa, liba, retek, zeller uborka,karalábé saláta kerüljön az asztalunkra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése