"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 17., csütörtök

Zöld csütörtök


Ma van zöld csütörtök- nagycsütörtök.

Különleges népszokások vonatkoznak a mai napra, melyeket érdemes lehet megõrizni. Kincsre lelhetünk, zöld ételekkel varázsolhatunk.

Faluhelyen ilyenkor különleges hagyományokat követtek. Ezen a napon zöld ételeket ettek, mégpedig olyasmit, ami már termett ilyenkor. A zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, feltehetõen a XII. század végéig használt zöld színű miseruhára utalhat, vagy azokra a vezeklőkre, akik bűnüktől megtisztulva az Úr szőlőtőkéjén most újra zöld ágakká váltak. A zöldcsütörtök elnevezés mára egy táplálkozási hagyományt is teremtett, spenótot, salátát ettek, sõt az ételbe fiatal csalánt is fõztek, hogy jó termés legyen.

Mivel ma a "harangok Rómába mennek" és nincs harangozás, a gyerekek feladata, hogy a harangozást helyettesítsék. Ilyenkor a gyerekek kereplővel járták az utcákat, kiűzve onnan a gonoszt.

Ez a nap Szent Gyula pápa ünnepe is. Ezen a napon szólal meg a fülemüle, ha ez mégsem történik meg, akkor változékony tavaszra számíthatunk. Egy másik érdekesség az apostolok mulasztásából ered, ez nem más, mint hogy nagycsütörtökön nem szabad szundikálni, sokat aludni, mert akkor egész évben lusták leszünk”

 – Ezen a napon mennek Rómába a harangok, vagyis elnémulnak, mivel nagyszombat Glóriájáig nem szólalnak meg újra.
Ilyenkor van "oltárfosztás", amikor az oltárt lecsupaszítják, és egy kivételével eloltják a templomi gyertyákat.

Szatmár megyében nagycsütörtök kincslátó nap, ugyanis ilyenkor megnyílnak a kincset rejtő pincék, alagutak, és mindenki vehet, amennyit akar. Gyomán aki ezen a napon hajnalban sírra ül a temetőben és egy tükörbe bámul, ha abban lángot pillant meg, abban az évben rejtett kincsre akad.


Spenótos sajttekercs

Hozzávalók
4 tojás
15 dkg spenót
5 dkg reszelt sajt
1 evőkanál olaj
kevés vaj
reszelt citromhéj
szerecsendió

bors

Elkészítés:
A sóval, borssal izesitett tojásokból omlettet készítek. A spenótot az olajon addig párolom, míg a leve elfő. A párolt spenótot az omlettek egyik oldalára teszem, feltekerem. Kivajazott jénaiba teszem az így elkészített tekercseket, megszórom reszelt szerecsendióval, sajttal, a citrom reszelt héjával. Előmelegített sütőben a sajt ráolvadásáig sütöm.

1 megjegyzés:

  1. Már úgyis egy jó kis sóskafőzelékre vágytam, és a kertben gyönyörűen bokrosodik....köszi a receptet.

    VálaszTörlés