"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 17., csütörtök

Nincsen húsvét kalács nélkül

Ünnepi fonott kalács

A kalács egy igen egyszerű, picit édes kelt tészta, ami igen sok egyéb édes pékáru alapját képezheti. A kalácshoz alapvetően lisztre, egy kevés friss (vagy száraz) élesztőre van szükség, vajra és tejre.

A lágy kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig elmaradhatatlan. A sonkához édeskés, töltetlen jár, de desszertnek más variációban is készíthetjük.

Hozzávalók: 

1 dl tej + a kenéshez ízlés szerint
40 dkg liszt
 5 dkg cukor
 6 evőkanál olaj
 2 dkg élesztő
csipet só
a díszitéshez főtt vagy csokitojás

Elkészítés:

 

A tejet kissé meglangyosítjuk. A liszthez adjuk a tejet, a cukrot, az olajat, 1 csipet sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, ezután addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes nem lesz és elválik az edény falától. Letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.



A tésztából 2 egyforma hosszúságú rudat sodorunk. A 2 rudat összecsavarjuk, kör alakúvá zárjuk össze. (Olyan lesz, mint egy kis fészek.)  A tepsibe rakjuk, és még 15 percig kelesztjük. A sütőt 200 C-fokra előmelegítjük. A tésztát megkenjük a maradék tejjel, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük

 A kalács közepét festett főtt tojásokkal vagy csokitojásokkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése