"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 2., szerda

Sárospatak


Sárospatak eredete

A Bodrog folyó két partján terül el ez az ôsrégi város, amely már történelemelötti idôkben is lakott hely volt. Lehet, hogy a Bodrogról nyerte patak nevét. A Sáros szócskát pedig a Bodrog és Ronyva közt elterülô sáros vidék után kapta. Latin neve Potamopolis.

 A város hamarosan igen jelentôs állomása lett a kereskedelemnek is, mert a Lengyelország felé irányuló forgalom a városon keresztül bonyolódott le. A tatárok pusztítása után olasz telepesek jöttek, 1254 után. Ekkor kezdôdött a szôlômûvelés, amely hamarosan világhírre tett szert.

 

A város kialakulásában nagy szerepet töltött be a történelmi vára. A várat I. Endre építtette.Itt született II. Endre leánya Szent Erzsébet.V. Istvánnak is a kedvenc tartózkodási helye a vár, aki restauráltatta és 1262-ben ô építtette a vörös tornyát. 1390-ben Perényi Miklós kapta a királytól.

Sok viszály és harcok emléketi  őrzi a vár , hol a Rákócziak lakták, hol Balassi Bálint harcolt érte, hol országgyűlés helyszíne volt. A külső vár utcájában emelkedik Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma, amelynek 16 méter magas, barokk főoltára hazánk legnagyobb faoltára. Az 1500-as években a legtöbb település református hitre tért át.

Megújult a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei Nagykönyvtára.

 A reformáció terjedését a ma is működő Sárospataki Református Kollégium segítette , amely évszázadokon keresztül nagyban hozzájárult a térség szellemi és vallási identitásának alakításához. Könyvtárában őrzik az egyik legnagyobb egyházi gyűjteményt Magyarországon. 

A több mint 480 éves múltra visszatekintő kollégium az egyik legrégebbi református intézmény Magyarországon, kiemelt műemléki védettséggel bír. A könyvtár a kollégium alapításával egy időben, 1531-ben kezdte meg működését, a Nagykönyvtár pedig Pollack Mihály tervei alapján 1834-ben készült el. A magyar történelem jeles személyiségeinek (protestáns főnemesi családoknak, a Rákócziaknak, Dobóknak, Lorántffyaknak) adományait, értékes kiadványokat is tartalmazó gyűjtemény jelenleg több mint 440 ezer darab könyvből, kéziratból áll. Különösen értékes teológiai, filozófiai, irodalmi, nyelvészeti, társadalomtudományi és történelmi témájú könyvek találhatók itt. Oroszországból pedig 2006-ban kerültek vissza a második világháború után odaszállított könyvek a sárospataki vitrinekbe.





A Művelődés Háza 1983-ban Makovecz Imre tervei alapján készült el. Az épület a Kairói Nemzetközi Építész Találkozón a világ ötödik legszebb, legértékesebb épülete címet kapta.



Sárospatakon a régi idôkben is számtalan iparos élt, virágzó cégekrôl találunk feljegyzéseket. A földmûvelés és a szôlômûvelés sok embernek adott kenyeret már abban az idôben is. Az 1622-ben pusztító pestis alaposan irtotta a lakosságot, aminek kihatása a késôbbi esztendôkben is érezhetôvé vált. A vár múzeális értékû és a benne felhalmozott tömérdek régi fegyver és az egyiptomi népek harci eszközei növelik a vár jelentôségét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése