"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 8., kedd

II. Rákóczi Ferenc egyike a magyar történelem legszebb és egyben legtragikusabb sorsú alakjainak.

 
A fejedelem 1735. április 8-án halt meg, hamvait 1906-ban hozatta haza a magyar kormány, Kassán, a bazilikában, édesanyja és fia hamvaival együtt helyezték örök nyugalomba.

 


Rákóczi sírja Kassán
Rákóczi Ferenc legendává vált a magyar nép emlékezetében.
Rákóczí-verseny a budapesti Ady Gimnáziumban.

  A 2013/2014-es tanévben indult útjára történelmi vetélkedő sorozatunk.  Célunk a középiskolai korosztály (9-11. évfolyam) történelem iránt érdeklődő tanulói  számára egy rangos megmérettetés megszervezése.      

      A versenysorozat minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő  eseményét dolgozza fel, sorrendben idén először a Rákóczi-szabadságharc  történetével ismerkedhettek meg a versenyzők (következő évi tervünk a magyar  történelem egy méltatlanul mellőzött uralkodójáról, Luxemburgi Zsigmondról fog  szólni.    

         A verseny három fordulóban zajlott, meghirdetésére a tanév elején,  szeptemberben került sor.  A jelentkezési határidőig több mint 50 iskola 155 tanulója jelentkezett, nagy örömünkre a határon túlról is, Felvidékről, Erdélyből.
  A döntőt megelőző napon a versenyzőknek programot szerveztünk: a  Nemzeti Levéltárban szakmai vezetés kíséretében megtekintettük a levéltár várbeli  épületét, majd a Lovagteremben eredeti Rákóczi korabeli iratokat vehettünk kézbe,  tanulmányozhattuk őket (többek között a brezáni kiáltványt, a Recrudescunt kezdetű  manifesztumot, I. Péter orosz cár levelét, titkosírásokat és azok megfejtő clavisait.

  A döntőre március 27.-én, Rákóczi fejedelem születésének 338. évfordulóján,  az Ady Endre Gimnáziumban került sor.  A zsűri a téma kiváló szakembereiből állt. A zsűri elnöke dr. Tamás Edit, a Magyar  Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeumának igazgatója, dr. Mészáros Kálmán, a  Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiváló, elismert kutatója volt.

  Köszönet  valamennyi támogatónk anyagi  segítségéért!






 Külön köszönjük a Rákóczi Szövetség és Budapest Ferencváros  Önkormányzatának kiemelt anyagi támogatását!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése