"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 9., szerda

Egészségmegőrző baktériumok

 
Az élelmiszer-ipari termékek címkéjén egyre gyakrabban olvashatjuk a következő feliratokat: "probiotikus kultúrát tartalmaz", vagy "Bifidobacteriumot tartalmaz", vagy "L. caseit, L. acidophilust tartalmaz". Ezek az információk számos kérdést vetnek fel a fogyasztóban: Mit takar a probiotikus elnevezés? Előnyös-e, ha a szervezetünkbe kerülnek? Hogyan befolyásolják az egészségünket?

 A probiotikus kifejezés görög eredetű, jelentése az életért, az élet számára. Kezdetben az állatgyógyászatban és az állattenyésztésben jelöltek ezzel az elnevezéssel olyan táplálékkiegészítőket, amelyek segítették a bélflóra kívánatos egyensúlyát fenntartani a szervezetben.

Az utóbbi tíz évben a probiotikumokat úgy definiálják, mint olyan élő mikroorganizmusokat, amelyek ha kellő mennyiségben kerülnek a bélbe, jótékony hatásúak az egészségre. A szervezetbe vagy szárított formában (pl. kapszulázva), vagy olyan tejtermékekkel kerülnek, amelyeket a megfelelő mikroorganizmusok közreműködésével állítottak elő. Az emberi bélflóra eredetű probiotikus mikroorganizmusokat ezért mind gyakrabban használják a tejipari termékek előállításához. E fajok alkalmazásának elsősorban az az oka, hogy könnyebben adaptálódnak az emberi szervezetben uralkodó körülményekhez, más tejsavbaktérium-fajoknál könnyebben megtelepednek. Jellemző rájuk, hogy képesek ellenállni a gyomorsavnak és a vékonybél emésztőenzimeinek, így bejutnak a vastagbélbe, s ott elszaporodnak.

A probiotikus mikroorganizmusok közül mind élelmiszer-technológiai, mind táplálkozás-élettani, mind egészségügyi szempontból a Bifidobacterium és a Lactobacillus nemzetség bizonyos fajai a legfontosabbak. Az emberi eredetű fajok közül a B. adolescentist, a B. longumot, a B. bifidumot, a B. brevet, a B. infantist, a L. acidophilust és a L. casei subsp. rhamnosust alkalmazzák leggyakrabban a technológiában.

Bifidobacterium nemzetség
A bifidobaktériumok izolálása és leírása a múlt század utolsó éveiben kezdődött.
Jelenleg harminc Bifidobacterium nemzetségbe tartozó fajt ismerünk. A fajok egy része a meleg vérű állatok és az ember bélflórájának természetes összetevői, de a mézelő méhekből is izoláltak fajokat. Az emberi szervezetben előforduló leggyakoribb faj a gyermekek tápcsatornájában megtelepedő B. infantis, B. breve és B. longum. Az újszülöttek béltraktusa közvetlenül a megszületés után még mentes a mikroorganizmusoktól. Az anyatejes táplálás hatására a bifidobacterium-populációja igen gyors növekedésnek indul, s hamarosan a bélflóra 25%-át is kiteszi. Ahogy a gyermek növekszik, az első két faj helyét fokozatosan a B. adolescentis és a B. longum veszi át, amelyek a felnőttek bélcsatornájában is megtalálhatók. Sajnos, az élet során számos kedvezőtlen tényező (pl. antibiotikumos kezelések, hasmenés) következtében a számuk nagymértékben csökken.
Lactobacillus nemzetség
Jelenleg a nemzetség ötvenhat fajt számlál. A tejsavbaktériumok élőhelyei igen változatosak. Megtalálhatók a tápcsatornában, a nemi szervekben, s mind az emberben, mind a magasabb rendű állatokban a bélflóra tagjai.
A tejsavbaktériumok számos faját az élelemiszer-ipari technológiában igen kiterjedten használják, mert nem patogén, biztonságos mikrobák. Sőt, sok faj kifejezetten betegségmegelőző, immunrendszert erősítő, egészséget támogató szerepű, különösen a béltraktus és a nemi szervek tekintetében. Táplálkozás-élettani és egészségvédő szempontból az utóbbi években legnagyobb jelentőséget a L. acidophilusnak tulajdonítanak.

A probiotikus tejkészítmények táplálkozási és terápiás hatása

A savanyított tejkészítményeknek fontos az egészségmegőrző táplálkozásbeli szerepe. A tejfehérjék jobb emészthetősége, az ásványi anyagok, különösen a kalcium nagyobb mértékű felszívódása, a biológiailag aktív anyagok képződése csak néhány a sok kedvező táplálkozás-élettani hatás közül.

A probiotikus baktériumokkal előállított tejkészítmények pozitív tulajdonságainak köre még tágabb. Meggátolják bizonyos rákfajták, elsősorban a gyomor-bél rendszer rákjainak kialakulását a karcinogén anyagok lebontása és az immunrendszer serkentése révén. Például számos bélbaktérium nitrózaminokat hoz létre, amelyek potenciális karcinogének. A bifidobaktériumok átalakítják a nitrózaminokat, így csökken a vastagbélbeli karcinóma kifejlődésének kockázata. A fermentáció során képződő tejsav döntő mennyiségben balra forgató, ún. L(+) tejsav, amely részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. A probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek mellett számos gyógyhatású készítmény, illetve gyógyszer is forgalomba kerül. Ezek a baktériumpopulációk fagyasztva, szárított formában, kapszulázva kerülnek az üzletek polcaira. Rendszerint gyomor- és bél rendszeri bántalmak (hasmenés, antibiotikumos terápia mellékhatásainak csökkentése, székrekedés) és májbetegségek esetén válnak be.

A probiotikus baktériumok napjainkban világszerte az érdeklődés középpontjába kerültek. Persze, nem tekinthetők általános, minden betegség kivédésére, illetve gyógyítására alkalmas csodaszernek, de kedvező tulajdonságaik miatt mind a betegségmegelőzésben, mind a gyógyításban helyük van.


Forrás:
Varga Zsuzsa főiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Dietetikai Tanszék

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése