"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 25., péntek

Amit nap mint nap használunk

 A golyóstollat nap mint nap használjuk, azonban azt nem mindenki tudja, honnan is származik. A története az 1880-as évekig vezethető vissza, amikor is John Loud szabadalmaztatta az íróeszközt, amelynek egy forgó acélgolyó volt a hegye és elsősorban bőrre lehetett írni vele. Ezzel a tollal a szokásos levélírás még piszkosabb és maszatosabb elfoglaltság volt, mint a töltőtollal, így ez a szabadalom végül nem került kereskedelmi forgalomba, kiváló alapot nyújtott viszont a későbbi fejlesztésekhez.



A fejlődés második szakasza Cross nevéhez fűződik, aki egy stilizált töltőtollat készített és ezzel elnyerte a golyóstoll atyja elnevezést. Ez újabb fejlesztési-lavinát indított el és végül megszületett a golyóstoll!

 A legsikerültebb szabadalom Bíró László József magyar újságíró nevéhez fűződik.
Felismerte, hogy az újságok nyomásánál használt tinta gyorsabban szárad és a papíron szárazon és piszkolódás mentesen megmarad. Mivel ez a sűrűbb tinta nem volt cseppfolyós, egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette. Ahogy a toll a papíron mozog, a golyó forog, és így veszi fel a tintát, melyet a papírra ken.

Mivel a folyamatos újratöltés néha őrületbe kergette a használót, ezért újabb megoldást kellett találni. Ebben volt segítségére vegyész testvére, Bíró György, akivel közösen megalkották az újratöltődő, nem piszkoló golyóstollat, amelyet 1938-ban szabadalmaztattak. A további fejlesztéseket már külföldön fejezte be a két testvér.  Argentínába költöztek, ahol pénzügyi támogatót is találtak elképzeléseikhez. Az argentín szabadalmat 1943-ban kapták meg.
Ekkor kezdődött el a golyóstoll nemzetközi története. Az angol kormány hamarosan megvásárolta a szabadalmat, mert a golyóstoll a repülőgépeken nagy magasságokban is működött, nem folyt ki belőle a tinta. 1944-ben a Royal Air Force Bíró-féle golyóstollakat használt. A franciák máig fennálló részvénytársaságot alapítottak a találmány hasznosítására. A golyóstollat BIC védjeggyel hozzák forgalomba, ami a Biró Crayon rövidítése. A Parker nevű cég 1957-ben kezdte meg a golyóstollak forgalmazását. Az 1960-as évektől kezdve a golyóstoll a Föld minden országában elterjedt, és általánosan használt íróeszközzé vált. Angol nyelvterületen a golyóstollat ma is gyakran „biro” vagy „biro pen” néven említik, Orwell műveiben például kizárólag ezen a néven szerepel.

Tehát büszkék lehetünk Bíró Józsefre, mert világhírűvé tette hazánkat. Találmányát nap, mint nap használjuk, legyen az olcsóbb vagy drágább golyóstoll. Neve és munkája emlékezetes az utókor számára./Forrás: http://www.engineersgarage 

1938. IV. 25. ezen a  napon jelentette be első golyóstoll-szabadalmát Töltőtoll néven.
  1899. szeptember 29-én született, nyughatatlan ifjúkorában szinte az összes létező szakmában kipróbálta magát. A későbbi feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sok mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése