"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. április 23., szerda

Könyv napja

1995-ben az UNESCO - katalán - javaslatra - a Könyv Napjává nyilvánította április 23-át azzal a kiegészítéssel, hogy az egyben a Szerzői Jogok napja is legyen - különös tekintettel az Internet és az online-adatbankok gyors elterjedésére. A nap célja, hogy felfedezzük az olvasás szépségét, és ösztönözzük egymást a könyvek forgatására.

Olvasni nagyszerű dolog.,Az olvasás öröme semmihez nem fogható.. A könyvek az ember legjobb barátai..
Már kezdetektől fogva azok voltak, hiszen az ember elrejtőzhetett egy jó könyvvel, melynek szavai vigasztalást nyújthattak a léleknek.

Az olyan könyvek, amelyek tágítják a látókört és táplálják a lelket, soha sem avulnak el, sőt az idő múlásával egyre értékesebbé válnak számunkra és a jövő generációi számára.



Az Aggteleki Nemzeti Park területén, Jósvafő mellett található Szinpetri község, ahol 2010 júliusától a nagyközönség számára is megtekinthető a világ legnagyobb könyve.

A Guinness World Records 2010. május 21-én hivatalos tanúsítvány keretében elismerte, mint a jelenlegi „legnagyobb könyv”, mely 5 m2-rel nőtte túl az előző rekordot, amelyet 34 évvel ezelőtt Denverben készítettek.
Az önmagában is tartalmas, csodás fényképekkel illusztrált, dekoratív művet az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai írták, címe: Örökségünk – a Gömör-Tornai-karszt természeti és kultúrtörténeti értékei, és a nemzeti park élővilágát, természeti csodáit mutatja be. A kötet főbb méretei: 4,18 x 3,77 méter, 1420 kg és 346 oldal.
 

A hatalmas könyv megálmodói és alkotói Varga Gábor, papíripari mérnök és fia, Varga Béla, papírmerítő mester, aki a korábbi legnagyobb magyar könyv papírját is merítette, amely 70 x 100 cm-es, és jelenleg az Országos Széchényi Könyvtárban található. Családi kupaktanács keretében, négy évvel ezelőtt döntötték el, hogy nekilátnak a világrekord megvalósításának. Elsősorban a denveri rekord megdöntésére törekedtek, ám Libanonban tavaly elkészítettek egy annál is nagyobb, ám csak fotókat tartalmazó könyvet. Ezúttal valóban fel volt adva a lecke, de a lelkesedésük töretlen maradt.
A különlegesen masszív és teherbíró alapanyagot – egy egytonnás papírtekercset – Ausztriából kapták ajándékba, ám nem ez volt az egyetlen nehézség, amellyel meg kellett birkózniuk. Ahhoz, hogy a fényképek a nyomtatáskor igazán szépek legyenek, óriási felbontásra volt szükség, így ezeket speciálisan erre a célra kellett elkészíteni. 
Nem kis nehézségbe ütközött annak felderítése sem, hogy hol található az ország legszélesebben nyomó nyomdagépe. Ezt végül egy plakátnyomdában találták meg Budapesten.
A könyv megírása és az előkészületi munkák két évig tartottak, míg végül tavaly nyáron elkezdhették a nyomtatást. A kötészeti munkát Arnóton végezték: a fából készült kemény táblákat húsz marha bőre borítja, és az Aggteleki Nemzeti Park emblémája, egy körbe foglalt szalamandra díszíti.
Az utolsó akadály maga az elhelyezés volt. Az épület tetejét fel kellett nyitni, hogy a hatalmas kötetet daruval a leendő kiállító helyiségbe ereszthessék.

A legnagyobb könyv kiállítására egy felújított vízimalom mellett került sor, melyet a későbbiekben papírmalomként szeretnének üzemeltetni, épületében pedig nyomdatörténeti múzeumot kívánnak berendezni.
A könyvet rézsútosan kinyitva lehet megtekinteni, de mellette egy pulton megtekinthető az eredetivel milliméter pontosan megegyező 40 x 50 cm-es hasonmás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése