"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 25., szerda

Egészségünk - lúgosítás : a szervezet savasodásának helyreállítása.

Az állati eredetű táplálékokat /húsok, tojás, tej/ érdemes kiegyensúlyozottan fogyasztani, jó sok friss zöldséggel kombinálva őket.

A gyümölcsök nagy része savasító hatású, ám a zöldségek inkább a lúgosító kategóriába tartoznak, ezért jó, ha sok friss zöldséget eszünk salátaként vagy köretként egyéb táplálékok mellett. /A zöldségeknél   kerüljük a sok vízben való főzést, enyhén, éppen csak roppanósra pároljuk, /kivétel, ha levesnek szeretnénk elkészíteni/.

A gyümölcsök közül a citrom és a lime /zöld citrom/ a leginkább lúgosító hatásúak, ezért jó beiktatni a mindennapjainkba.  Nem kell egyebet tenni, minthogy  a vízbe, amit megiszunk, tegyünk 1-2 evőkanálnyi citromlevet /ha eleinte furcsa a citromos víz íze, csak néhány csepp citromlevet tegyünk bele, majd fokozatosan növeljük az adagot. / Ha a citrom mellett néhány friss mentalevelet is adunk a vízhez, finom, aromás limonádét kapunk
 /Cukor nélkül készítsük!/. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb lúgosító módszer, amit bárki alkalmazhat az év bármely időszakában. 

Lúgosító gyümölcs még a meggy, a grépfút, a görögdinnye.

Az uborka, brokkoli, a spenót, a spárga, a sóska, a zöldbab, a káposzta és a salátafélék mind-mind kitűnő lúgosító alapanyagok, de ide sorolhatjuk még a /nyers/ paradicsomot, a zellert  a paprikát és a retket is.

A fűszerek közül a fokhagyma, a gyömbér, a cayenne-i bors, a petrezselyem és a metélőhagyma állnak az élen.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése