"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 23., hétfő

Június 23 - A Szent Iván éji tűzgyújtás napja

Június 24-e Szent Iván vagy Keresztelő Szent János napja. Annak előestje, a 23-áról 24-ére virradó éjszaka a Szent Iván-éj.

A néphit szerint Szent Iván előestéjén virágzik a páfrány.
Az aranyosan fénylő virág csak néhány pillanatig él, azután elhervad és elenyészik. Aki keresve-keresetlen mégis rálel, érteni fogja az állatok nyelvét és meglátja a földbe rejtett kincseket. A dunántúli Somló vidékén úgy tudják, hogy a boszorkányok a páfrány virágának köszönhetik mágikus erejüket és tudásukat.
A szatmári Sárközben azt is tudni vélték, hogy aki megszerzi a páfrány virágát, nem csak az állatok, hanem a füvek és a fák beszédét is megérti. 

A páfrány virágát vagy magját egykor Európa-szerte láthatatlanná tevő varázsszernek tartották.
A következő szavak Shakespeare IV. Henrik című drámájában hangzanak el: "páfránymag balzsamunk van, s láthatatlanul járunk-kelünk".
A néphit szerint azonban szinte lehetetlen megszerezni a páfrány virágát, mert a bimbó fakadását kísérő mágikus fuvallat mély álmot bocsát az emberre. Sokan úgy tudják, hogy abban a pillanatban, amikor a virág kinyílik, odarepül egy apró madár, és elragadja az ember elől. Mások viszont azt tartják, hogy maga az ördög szakítja le a virágot, mivel nem akarja, hogy más is rendelkezzen az általa birtokolt mágikus erővel.



Június 23-ról 24-re virradó éjszakán, vagyis Szent Iván éj alatt érdemes alaposabban odafigyelnünk, hogy mit is álmodunk éjszaka.

Ha álmunkban azt látjuk, ahogy a szabad ég alatt tüzet gyújtunk, akkor új szerelem ébredése van számunkra kilátásban.
 
Ha azonban kandallóban, vagy akár tűzhelybe gyújtjuk meg a tüzet, az arra utal, hogy a családi tűzhely lesz a fontos számunkra, mivel nemsokára családot alapítunk.

Ha álmunkban bármilyen tárgyat (például fényképeket) a tűzbe dobunk, vagy erre készülünk, az leginkább arra utal, hogy szeretnénk megszabadulni valamitől.

Ez a valami leggyakrabban egy fájó emlék, egy fel nem dolgozott régi esemény, ami máig beárnyékolja a mindennapi életünket. Ösztöneink ilyenkor azt súgják, hogy szabaduljunk meg ezektől.
/forrás:Fischer Anna Szent Iván éji álmok jelentése/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése