"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 12., csütörtök

Könyvhét 2014

Sok ember kedvenc időtöltése az olvasás. A jelek szerint ők választják az egyik legelőnyösebb elfoglaltságot ahhoz, hogy egészségesek maradjanak! Egyre több a bizonyíték rá, hogy ha kedvtelésből olvasunk, azzal nemcsak jól érezzük magunkat, növeljük írás-és olvasási készségeinket és ismereteinket, hanem mentális és fizikai egészségünket is javítjuk.

A könyvhetet alapító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2014. június 12-16-a között, immáron 85. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet és hozzá kapcsolódóan a 13. Gyermekkönyvnapokat.

Az olvasás elősegítheti emberi kapcsolataink és más kultúrák megértését, de hozzájárul ahhoz is, hogy empatikusabbak legyünk.
 Amikor olvasunk, elképzeljük a tájat, a hangokat, az illatokat, az ízeket, amelyek le vannak írva. Ennek során az agyi területeknek - melyek a való életben is aktivizálódnak hasonló helyzetekben és feldolgozzák a tapasztalatokat – új idegpályái is működésbe lépnek. Más szavakkal agyunk valós élményekként fogja fel a leírtakat, mintha mi magunk is résztvevői lennénk. Ez nem történik meg, amikor tévét nézünk vagy számítógépes játékkal játszunk.

Ha belefeledkezünk egy könyvbe, az mentális egészségünkre nézve nagyon előnyös. Ahogy mondani szokás, sosem vagyunk egyedül egy könyv mellett. Az olvasás nemcsak elűzi a magány érzését, segít lenyugodni, stresszoldó és hozzájárul ahhoz, hogy egy időre elfelejtsük mindennapi gondjainkat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése