"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 21., szombat

Múzeumok éjszakája

A  Múzeumok éjszakája az egyik legnagyobb kulturális esemény Budapesten.

Arról szól, hogy annyi múzeumot látogassunk meg egy este alatt, amennyit csak tudunk. Ezen az estén amellett, hogy az intézmények megszokottnál jóval tovább tartanak nyitva rengeteg extra kreatív programot is felvonultatnak.  
A fővárosban immáron tizenegyedik, vidéki városainkban kilencedik alkalommal látogathatjuk az éjszaka leple alatt azokat az intézményeket, melyek régmúlt korok hangulatát adják vissza, vagy a művészet szépségével varázsolnak el bennünket. A Szent Iván napjához igazodó eseményen azonban nem csak múzeumjainkat látogathatjuk a szokatlan időpontban, hanem állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok is helyet kapnak a programsorozatban, így mindenki ízlésének és érdeklődési körének választhatja ki azt a helyszínt, ahol jól érzi magát a Múzeumok Éjszakáján.

Szépművészeti Múzeum:
Az eseményt a Budapesti Fesztiválzenekar egy harmonikus performansszal fogja megnyitni a Szépművészeti Múzeumban, mit a közönség az épület lépcsőiről hallgathat. A 6 órakor kezdődő koncert után a múzeum úgy promotálja jelenlegi Toulouse-Lautrec kiállítását, hogy egy mini Moulin Rouge-t teremt  jazzkoncertekkel, párizsias borterasszal és 7:30-tól kezdődő tárlatvezetésekkel.

muzeumok_ejszakaja1276675775
Az Iparművészeti Múzeum Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket. A nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban.

   
A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, míg A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be.

Az Iparművészeti Múzeum Pompa az asztalon című tárlata az európai étkezési kultúra különleges tárgyi emlékeit mutatja be, emellett alkotóműhelyek és plakátkészítés is várja az érdeklődőket. A nagytétényi kastélyban kosztümös tárlatvezetés lesz a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című állandó kiállításban, fellép a Góbé zenekar, s a kastélyban vendégeskedik a Tropicarium is.
   
A Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületében az I. világháború korát idéző divatkiállítás látható, míg A hátország a világháborúban című, 18 órakor nyíló tárlat az otthon maradt asszonyok és gyerekek napi életét mutatja be,

   
Az Aquincumi Múzeumban kosztümös tárlatvezetést tartanak az ókori polgárváros romjai között, valamint a római mintára megépített és berendezett lakóházban,


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése