"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 5., csütörtök

Ivóvíz a levegőből

Föld, levegő, tűz és víz – az ókorban úgy tartották, ez a négy őselem alkotja a világunkat.
Az ember által ismert világegyetemben a kék bolygó az egyetlen olyan hely, ahol élet található. Ez a Föld, amely élővilágunk milliónyi fajának és ma már több mint 7 milliárd embernek a közös otthona.


Noha bolygónk kétharmadát víz borítja, az öntözésre és emberi fogyasztásra alkalmas édesvízkészlet ennek csupán töredéke, a Föld teljes vízkészletének mindössze 2 százaléka. Jelenleg is számos, elsősorban fejlődő országban jelent napi problémát a megfelelő minőségű és mennyiségű ivóvízhez jutás. Egy ENSZ felmérés szerint jelenleg is több mint 1 milliárd embert érint az ivóvízhiány, alig egy évtized múlva pedig ez a szám már közel megháromszorozódhat. A vízhiány oka részben a szegénység, részben a környezetszennyezés, részben pedig a klímaváltozás okozta szárazodás, elsivatagosodás.
A legkézenfekvőbb megoldást a tengerek és óceánok vizének sótalanítása jelenthetné, a Természetvédelmi Világalap (WWF) azonban nem támogatja ezt a technológia a vele járó üvegházhatású gázok kibocsátása miatt.
Az egyik alternatív megoldást a ködből történő vízgyűjtés kínálja. A módszer elterjedését segíti a FogQuest nevű kanadai nonprofit szervezet, amely a fejlődő országok hegyvidéki területein élőknek segít ködgyűjtő eszközök felállításával kellő mennyiségű ivó-és öntözővízhez jutni. A ködgyűjtő eszköz lényegében egy két rúd közé kifeszített speciális, polipropilén és polietilén keverékéből álló, 40 négyzetméteres háló. Ez a háló segít megkötni a levegőben található nedvességet, amely aztán a háló szövetein keresztül tartályokba folyik. Egy háló naponta akár 150-170 liter vizet is képes összegyűjteni a megfelelő éghajlaton. A módszert alkalmazzák többek között Chilében, Peruban, Ecuadorban, Haitin, de Namíbiában is.
Szintén a levegő páratartalmának kiaknázását célozza az a speciális szélturbina, amelynek prototípusát 2012 őszén állította fel az Eole Water cég Abu-Dzabiban. Kifejezetten olyan területekre szánják a rendszert, ahol nem áll rendelkezésre központi áramhálózat. A működéshez szükséges energiát a szélturbina állítja elő. A turbina orr részén keresztül beáramló levegőt egy generátorral felforrósítják, majd az egy hűtőberendezésen halad át, ahol lecsapódik a benne lévő nedvesség. Ezt egy tárolóba vezetik, majd megszűrik és megtisztítják. A speciális szélturbina a sivatagi környezetben naponta 500-800, de akár 1000 liter vizet is képes előállítani.
Cikkforrások:
meteo.postr.hu
alternativenergia.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése