"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 5., csütörtök

Környezetvédelmi világnap



1972. június 5-én nyílt meg Stockholmban "Ember és bioszféra" címmel az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. Az emberi környezettel foglalkozó ENSZ-konferencia ezt a napot határozatában nemzetközi környezetvédelmi nappá nyilvánította.

Az ember egy adott helyen, adott légkörben él. Az élet minőségének meghatározója a környezet és az ember között lévő ellentét.

A környezet három alkotóelemből áll:

Természeti környezet, melynek két része van:
-élettelen vagy abiotikus
-élő, azaz biotikus

Mesterséges környezet: mely az ember által létrehozott dolgokból áll.

Ezek lehetnek hasznosak, de károsak is.

Társadalmi környezet: mely az ember számára nélkülözhetetlen, hiszen az ember társas lény. Az egyén a társadalom része.

Mivel az ember döntő módon tudja befolyásolni a környezetét, ezzel együtt saját egészségét, ezért fontos a bioszféra, a környezeti tényezők, a növény és állatvilág védelme a káros emberi hatásokkal szemben.
Hiszen ezek a tényezők összessége döntő módon hatnak az ember egészségi állapotára.

"A Föld nem az emberé, ő csak egy parányi része. Nem ő szőtte az élet szövetét, ő csak egy szál benne, hiszen mind ugyanazt a levegőt szívjuk. A buja zöld erdőből felszálló köd, a sziklás hegységről érkező frissítő fuvallat, a hűsítő eső után a levegő illata a növényeké, az emberé, az állatoké is. Az ember nem fogja fel, hogy amit a Föld ellen elkövet, azt végső soron önmaga ellen követi el. Márpedig ha a természetet tönkreteszi, az állatok elmenekülnek vagy elpusztulnak, és bár egyedül fogja uralni a világot, végül magára marad, és ő is el fog tűnni a Föld színéről. "



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése