"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 15., vasárnap

Tihany - levendula


A legismertebb a közönséges vagy keskenylevelű levendula, szép latin nevén Lavandula angustifolia. Az árvacsaláfélék (Laminaceae) tartozik és olyan rokonokkal büszkélkedhet, mint a majoránna, a rozmaring és a menta.

A levendulát már az ókori arab világban, a föníciaiak és az ókori egyiptomiak is előszeretettel használták főként parfümként és a mumifikálások során is. (Ez utóbbinál az antibakteriális hatása miatt, de valószínűsíthető hogy az illata is sokat számított eme „tartósítási” eljárás során). Amikor felnyitották Tutanhamon sírját, több cserépedényt találtak, amiben a levendulához hasonló balzsamot találtak.

A rómaiak a levendulaolajat gyakran alkalmazták a fürdőkben a víz, a levegő, no meg a férfitestek illatosítására, de a ruháikat is levendulás vízben öblítették ki, illetve vallásos szertartásoknál is előkerült. Valószínűleg tőlük ered a levendula neve is a latin ’lavare’ = ’mosni’ szóból.

Az első írásos feljegyzés a levendula gyógyító hatásairól a görög katonai orvostól, Dioszkoridésztől származik, Kr. e. 77-ből. Dioszkoridész Néró, római császár uralkodása alatt gyűjtött gyógynövényeket a mediterrán vidékekről.

A görögöktől körül került aztán Franciaországba és innen terjedt el a kontinensen. A középkorban és a reneszánsz idején Európában a mosónőket „lavender”-ként is ismerték, mert – tudtukon kívül is a jó római szokást követve - szárított levendulavirágokkal mostak általában, illetve ezzel illatosították a fiókokat, levendulabokrokon szárították a ruhákat.

Feljegyezték, hogy VI. (Szép) Károly király (aki 12. század végén élt) székét levendulavirággal tömték ki.

A középkorban azért leginkább a kolostorkertekben fordult elő a levendula, ahol az ókori kéziratok és feljegyzések, valamint saját tapasztalatok alapján a leggyakrabban használt gyógynövény lett. Emellett vallásos hiedelmek is tartoznak hozzá: a legenda szerint Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, és az adta az illatot a bokornak.

Mikor aztán Angliában VIII. Henrik feloszlatta a kolostorokat ez a finom illatú növény bekerült a „világi” kertekbe is, ahol szintén ruhák közé tették, légfrissítőként, illetve méhviasszal keverve bútorfényesítésre használták. Henrik lánya, I. (Tudor) Erzsébet parfümként és teaként szerette a levendulát. Tőle eredeztetik az levendulaültetvények ötletét is. 

   A levendula évszázadok óta fontos és kiemelt szerepet játszik Tihany életében, mai napig jeles hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának.
  

Tihanyban a 20-as évektől kezdve termesztenek levendulát. A Tihanyi Apátság környékén, a Csúcs-hegy oldalában található az Őslevendulás, de a félsziget belső lankáin, az autóút mellett is láthatunk szabályos vetéseket, nyáron pedig a már ismerős halványlila színbe öltözik a mező – messziről olyan, mintha földbe ásott labdacsok hevernének a rendezett sorokban. A Bittera Gyula egykori neves gyógynövényszakértő kezdeményezése által meghonosodott, nagy odafigyelést igénylő mezőgazdasági és botanikai tevékenység gyors sikert aratott, a XX. század első felében még a tőzsdén is jegyezték, de azóta is minőségi alapanyagul szolgál ma is az illatszergyártóknak, illetve a gyógyászati termékeket készítő üzemek számára.

A levendula gyógyhatásai 
A szárított virág:
- illatosító,
- rovarűző, molyriasztó,

A levendulából készült tea és ital:
- nyugtató,
- altató,
- vérnyomáscsökkentő,
- menstruációs és gyomorgörcs oldó,
- gyomor- és bélbántalmakat enyhíti.

A levendula olaj:
- nyugtató, altató,
- menstruációs görcs oldó (kockacukorra cseppentve 1-2 cseppet),
- depresszió ellen, 
- csökkenti a fejfájást,
- légúti betegségek gyógyítója,
- gyomor- és bélbántalmakat enyhíti,
- antibakteriális hatása miatt: fertőzött, égési és napégési sebek gyógyulását segíti,
- rovarcsípéseket enyhíti (kígyómarást gyógyító kezelésekben is használják),
- tetvesség, rühösség ellen,
- lábgombásodás esetén,
- bedörzsölve reumás fájdalmak és idegzsába kezelésére alkalmas,
- erősíti az immunrendszert,
- elősegíti az epe kiválasztását így segíti a zsír lebontását a szervezetben,
- kíméletes, így még gyermekeknél is nyugodtan használható,
- gyakran használják a kozmetikaiparban a parfümöknél, illetve krémeknél, tusfürdőknél.

De vannak pszichikai hatásai is:
- már a neve is nyugtató hatású,
- tisztítja és lecsendesíti a gondolatokat,
- hatásos hangulatingadozások ellen,
- támogatja a testi-lelki harmóniát…

Mindezek mellett a kertben más növény mellé ültetve távol tartja a levéltetveket.

Régen az eladósorban lévő lányok szárított levendulavirággal teli zsákocskát rejtettek a dekoltázsukba a biztos udvarló reményében.

Az álmoskönyv szerint levendulával álmodni gyengéd ragaszkodást jelent, aki pedig levendulaillattal álmodik annak kellemes élményben lesz része.

Sütéskor csirkehúsoknál rozmaring helyett is használható fűszerként. 





    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése