"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 23., hétfő

Szöregi Rózsaünnep

Szeged belvárosától délkeleti irányban terül el Szőreg települése, amelyet gyakran csak a "Rózsa hazájaként" emlegetnek. A szőregi virágtermelők minden év júniusában a háromnapos Szőregi Rózsaünneppel népszerűsítik a gyönyörű és illatos virágokat.

  A Szőregi Rózsaünnepen virágdíszbe öltöznek a település utcái, terei.

A rózsakiállításon vázákban kiállított többezer rózsaszál minden évben változó koncepció szerint mutatja be a Szőreg környékén termesztett park- és vágórózsákat.



A Szőregi Rózsaünnepnek nem kis szerepe van abban, hogy 2004-ben a szőregi rózsa hungaricum lett.

A szőregi rózsatermesztés kezdete az 1800-as évek közepére vezethető vissza, amikor megtörtént a Tisza és a Maros szabályozása. A torkolat nem a jelenlegi helyén, hanem a lebombázott vasúti híd környékén volt, s ezáltal felszabadult egy nagyon jó minőségű termőterület, amely ideálisnak bizonyult a rózsatermesztés meghonosítására.

2003-ban nyitott meg Szőregen az ország első Rózsamúzeuma, amely a helyi rózsatermesztés emlékeit őrzi.
/forrás:  kapanyél,szegedma.h/



A mondák szerint a vörös rózsa volt a szerelem istennőjének, Aphroditének a kedvenc virága, melyet később a római mitológia is átvett Vénusz formájában.

A rózsa a virágok királynője.

Azt mondják, ha szerelmespár rózsaszirmokat dob egy patak vizébe, és a szirmok közül kettő együtt úszik el, anélkül, hogy elválnának, hamarosan össze fognak házasodni. A rózsát a középkorban bevált szerelmi bájszernek tartották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése