"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 20., péntek

Egészségünkért

Miért fontos sok meggyet enni?

A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetében.

A szív működésének serkentése a meggy ásvány tartalmának köszönhető. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amelyet teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vizet kihajtani.

 A meggy vitamin- és ásványi anyag összetétele hasonló a cseresznyééhez, azonban majdnem tízszer annyi
A-vitamint és jóval több szerves savat tartalmaz, B-vitamin gazdagsága is említésre méltó.

Mire jó a kakukkfű?
 A görögöknél a hősiességet jelképezte, a középkorban levesbe tették a félénkség elűzésére.
Erőteljesen baktériumölő, fertőtlenítő, emellett szélhajtó, görcsoldó hatású. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést. Sokan légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák. A gyógytea fogyasztása, vagy az azzal történő gargarizálás jó köhögésre, torokfájásra. Emeli az alacsony vérnyomást, külsőleg használva csillapítja a rovarcsípések okozta viszketéseket. Mézzel lehet ízesíteni a belőle készült teát.

Nyugtató fürdő
Egy fürdőhöz 3-4 liter kakukkfűteát érdemes készíteni. 20 percig letakarva kell hagyni. Frissít, nyugtatja a fájó izmokat.

Konyhai felhasználása
A konyhában leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek, fűszeres túrók ízesítője, a mediterrán konyha elengedhetetlen fűszere. Csirkesültekhez, lazachoz, salátához, cukkinihez, burgonyához kitűnő.

Recept: kakukkfüves tócsni
Reszeljük le a krumplit nagy lyukú reszelőn. Sózzuk, borsozzuk, majd nyomkodjuk ki a levet, amit a krumpli eresztett. Keverjük össze tojásokkal, liszttel, adjunk hozzá kakukkfüvet. Süssük szép aranybarnára, tejföllel megkenve tálaljuk. Gyorsan elkészíthető és nagyon finom!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése