"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2014. június 10., kedd

Forró kánikula kívül, hűsítő hatás belül.

Levesek - Hideg Meggyleves, Mandulával Megszórt Tejszínhabbal
A hideg gyümölcsleves különleges színfoltja a magyar konyhának. Selymesen lágy ízével könnyű fogás  főételek előtt. Nyáron nem kívánunk mást enni, mint valami hideg, üdítő, könnyű ételt.

  A legjobb nyári levesek mindig friss alapanyagokból készülnek, és a sikerhez sokszor nem kell más, csak egy turmix és egy jó hűtő.

Magozzuk ki a meggyet és fõzzük fel 4 dl vízben, közben adjuk hozzá a szegfûszeget, a cukrot, a sót, a citrom levét és a fahéjat. Forraljuk fel a tejet és amikor a felfõzőtt meggyünk már puha, öntsük a tejet hozzá, majd az egészhez adjuk hozzá a tejszínnel elkevert lisztet és forraljuk fel. Forralás után vegyük le a tűzrõl, szedjük ki a levesbõl a fahéjat és a szegfûszeget, /majd a 2 dl vörösbort öntsük hozzá, /és hűtsük le a levest. Hideg csészékben tálaljuk mentalevéllel díszíthetjük.

Hideg joghurtos spenótleves
 

Hozzávalók:
0,5 kg kígyóuborka, kimagozva, hámozva
2×2 dl /görög /joghurt
2 dl csésze csirke alaplé
2 szál újhagyma apróra vágva
1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
15 dkg spenót, mosva, tisztítva
3 kávéskanál frissen facsart citromlé
Elkészítése:
A felkockázott uborkát, 2 dl joghurtot, ¾ csésze alaplevet összekeverjük, sózzuk, orsozzuk. Az olajat felmelegítjük, megfuttatjuk rajta a zúzott fokhagymát és a mosott spenótot, amit kb. 3 perc alatt megfonnyasztunk. Ha kész, hozzáöntjük a joghurtos uborkához, az így keletkezett masszát turmixgépben (vagy merülő mixerrel) simára turmixoljuk. A simára kevert hozzávalókat tálaló edénybe öntjük és belekeverjük a maradék 2 dl görög joghurtot és egy órára hűtőbe rakjuk.
Tálaláskor megszórhatjuk pirított bacon kockákkal, mandulával vagy újhagymával, illetve meglocsolhatjuk tejföllel, vagy akár mindezekkel egyszerre.

 Hideg uborkaleves

Hozzávalók:
50 dkg uborka ( kígyó, fürtös)
3 dl joghurt
0,5 l tej  
1 citrom leve
1 fej hagyma 
1 gerezd fokhagyma
só, bors,cukor
 
A tejet elkeverjük a joghurttal, citromlével, reszelt hagymával, préselt fokhagymával, majd sóval, borssal, pici cukorral ízesíteni.  Pár szelet uborkát félretennia díszítéshez, a többit belereszelni   a levesbe.
Jól lehűtve tálalni.

Gazpacho, a folyékony saláta


Hozzávalók 4 személyre:

Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát egészen apró kockákra vágjuk.
A felaprózott zöldségekből 4 evőkanálnyit félreteszünk, a többit turmixkehelybe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a borecetet, az olívaolajat, ízlés szerint sót, felöntjük 7-8 dl jéghideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.

Megjegyzés:

Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk és megpirítjuk a vajban/margarinban. A levest mélytányérokba vagy tálkákba szedjük, a félretett zöldségkeverékkel és a piritott zsemlekockákkal kínáljuk. 
Finom, olcsó, pofonegyszerű és még finom is! 


Állítólag az első adagot maga Kolumbusz keverte ki, aki a hosszú útra nagyobb adag hagyományos gazpachoval töltött hordót vitt, majd az Andokban termő paradicsommal bolondította meg.
Az eredetileg andalúz fogás mára elterjedt egész Spanyolországban, kedvelt Portugáliában, valamint Latin-Amerikában, és az egész világon ismerik és szeretik. A levest III. Napóleon spanyol felesége, Eugenia de Montijo vitte át Franciaországba és tette ismerté. Észak-Spanyolországot a XX. század első felében nyerte meg magának az étel.
A gazpacho receptjére is igaz: ahány ház, annyi szokás
/  forrás: mindmegette/

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése