"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 6., hétfő

Gyümölcsökről...... egészségünkért

A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag. C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. vitaminok közül található benne még A-, E-, K-, és többféle B-vitamin is. Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezenkívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet.

Vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentőAz eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívódását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét. De vérnyomáscsökkentő és a homocisztein fehérje szintjének mérséklése révén is szívvédő hatású. Kiemelkedő az eper szabadgyökmegkötő képessége is, antioxidáns-tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található ( az aszalt szilva, a mazsola, az áfonya és a fekete szeder előzi meg). A gyümölcsben található legfőbb antioxidánsok a C-vitamin, a folsav, az antocianin és a kvercetin. Mivel a szembetegségek többségének (szemszárazság, a látóideg rendellenes működése, sárgafolt-elfajulás) hátterében részben a szabadgyökök nagy mennyisége és bizonyos tápanyagok hiánya áll, ezért az eper szembarát is.Ugyancsak magas antioxidáns-tartalma miatt képes a reumás-köszvényes fájdalmak enyhítésére, valamint e tulajdonsága miatt rákmegelőző is. Kismamáknak különösen ajánlott, gyermekkel azonban óvatosan kóstoltassuk. Gyermeket tervezőknek, kismamáknak az eper magas folsavtartalma miatt ajánlott. De tartalmaz jódot is, amely nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének fejlődéséhez, valamint szerepe van a gyermek jövendő értelmi szintjének kialakításában, sőt a várandósság megtartásában is. Dohányosoknak vagy passzív dohányosoknak is érdemes epret fogyasztaniuk. A gyümölcsben található egyik fenolvegyület, az úgynevezett ellagénsav ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását. Ráadásul a főzés, sütés nem roncsolja az ellagénsavat, így az epres sütemény, lekvár ugyancsak előnyös élettani hatásokkal rendelkezik. Sokaknál azonban az eper súlyos allergiás reakciókat válthat ki, ezért kisgyereknek először csak óvatosan adjuk, és figyeljük az esetleges reakciókat. A gyümölcstől felléphet orális allergiás szindróma, de szénanátha-szerű tünetek, csalánkiütés, sőt súlyos esetben légzési nehézség is jelentkezhet.Fogyasszuk frissen, salátának, süteménybeAz epret a legjobb frissen fogyasztani, de vásárláskor figyeljünk rá, hogy nem igazán bírja a tárolást, néhány napnál tovább hűtőben sem tartható el. Fogyaszthatjuk továbbá turmixként, például banánnal és frissen facsart narancslével vagy szűrt almalével összerázva, de tejes turmixhoz, gyümölcsjoghurthoz is adhatjuk. Gyümölcssalátákhoz is kiváló, de főzhetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. Süteményekhez, tortákhoz, pudingokba is tehetjük







A szín fontossága a zöldségeknél és a gyümölcsöknél
Mindannyian tudjuk, hogy az optimális egészség érdekében, naponta öt étkezés alkalmával kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Amit viszont sokan nem tudunk az, hogy legjobb, ha változatosan fogyasszuk a zöldségeket és a gyümölcsöket. A „Five a day, the color way” (Naponta ötször, minden színből) kampány azért jött létre, hogy emlékeztessen bennünket fogyasztókat a különböző színű zöldségek és gyümölcsök fogyasztására, hogy a szervezetünk hozzájusson mindahhoz a tápanyaghoz, amit a sokfajta zöldség és gyümölcs biztosít.
A kék és lila zöldségek és gyümölcsök a következők
:
szeder, áfonya, fekete ribizli, aszalt szilva, fekete bodza, lila füge, kékszőlő, szilva, mazsola, lila spárga, vöröskáposzta, lila répa, padlizsán, lila endíviasaláta, lila paprika, lila krumpli, feketegyökér. A kék és lila zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásúak az öregedés folyamatában, a húgyvezeték működésében, a memória működésében, és olyan antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek állítólag megelőzik bizonyos ráktípusok kialakulását. A kék és lila zöldségekben és növényekben található antocián és fenol nevű vegyi anyagoknak öregedésgátló hatást tulajdonítanak.



A zöld színű zöldségek és gyümölcsök a következők:
avokádó, zöld alma, fehér szőlő, sárgadinnye, kivi, zöld citrom, zöld körte, articsóka, rukola, spárga, brokkoli és változatai, bimbós kel, kínai kel, zöldbab, fejes káposzta, zeller, egymagvú tök, uborka, endíviasaláta, leveles zöldségek, póréhagyma, fejes saláta, zöldhagyma, bámia, zöldborsó, zöldpaprika, hüvelyes borsó, cukorborsó, spenót, vízitorma és cukkini. A zöld gyümölcsök és zöldségek lutein és indol nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek elősegítik a látást, felveszik a harcot a rákos sejtekkel, és kalciumot is tartalmaznak, ami erősíti a csontokat.
A fehér zöldségek és gyümölcsök a következők:
banán, barna körte, datolya, fehér húsú nektarin, fehér húsú barack, karfiol, fokhagyma, gyömbér, csicsóka, mexikói karalábé, karalábé, gomba, hagyma, paszternák, burgonya (fehér húsú), mogyoróhagyma, tarlórépa, kukorica. A fehér zöldségek és gyümölcsök allicin nevű vegyi anyagot tartalmaznak, segítenek megőrizni a szív egészségét, csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, és megőrzik a koleszterin ideális szintjét, nem engedik, hogy túl magasra emelkedjen.
A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök a következők:
sárga alma, sárgabarack, sárgadinnye, perui földicseresznye, sárga füge, grépfrút, sárga kivi, citrom, mangó, nektarin, narancs, papaya, barack, sárga körte, datolyaszilva, ananász, mandarin, sárgahúsú görögdinnye, sárga cékla, pézsmatök, sárgarépa, sárga paprika, sárgahúsú burgonya, tök, karórépa, sonkatök, csemegekukorica, édesburgonya, sárga paradicsom, sütőtök. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök nagyon erős antioxidánsok.


Ezek a gyümölcsök és zöldségek rengeteg C-vitamint tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat és bioflavonoidokat tartalmaznak. A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök erősítik az immunrendszert, a szívet és a látást, és csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
A piros zöldségek és gyümölcsök a következők:
piros alma, vérnarancs, cseresznye, tőzegáfonya, piros szőlő, piros grépfrút, piros körte, gránátalma, málna, földieper, görögdinnye, cékla, piros paprika, retek, cikóriasaláta, vöröshagyma, piros krumpli, rebarbara, és paradicsom. A piros zöldségek és gyümölcsök likopin és antocián nevű vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek fontos szerepet játszanak a húgyvezeték normális működésében, a memória működésében, a szív egészségében és a rák megelőzésében.Az optimális egészség érdekében bizonyosodjunk meg arról, hogy a napi öt étkezés során mindegyik kategóriából fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt. Ha csak egy bizonyos színkategóriájú gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztunk, akkor létfontosságú tápanyagoktól fosszuk meg magunkat. Bizonyosodjunk meg arról, hogy „naponta ötször, minden színből” fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése