"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 6., hétfő

a Nagybörzsönyi Szent István-templom

 15. században bányavárosnak számító Nagybörzsöny település központjától távol, dombtetőn emelkedik egyik legszebb, tökéletes arányú román stílusú falusi templomunk, amelyet 17. századi kőfal övez.


Ez volt a település plébániaegyháza a 13. századtól egészen a 15. század elejéig. Amikor Zsigmond király német bányászokat telepített ide a nemesércek kitermelésére, ők a völgyben alakították ki lakhelyüket, s akkor épült föl a nagyobb méretű Bányásztemplom. Amikor az az evangélikusok birtokába került, a katolikusok használták ismét a Szent István tiszteletére szentelt román stílusú régi templomot. 1779-ben gondolkodtak a lebontásán is, azonban erre szerencsére nem került sor. A 19-20. század fordulójának kisebb tatarozásai után az 1960-as évek derekán nagyobb arányú kutatás után szakszerűen helyreállították.Nagybörzsönyi Szent István-templom
Nagybörzsönytemplom2.jpegFájl:Hungary(nagyborzsony).jpg

Szent István Király templom: a XIII. század elején román stílusban épült kisméretű, egyhajós templom arányos tömege a magyar falusi templomok eszményképét testesíti meg. A toronnyal bővített templomot a XV. században átépítették. A középkorban a falu plébániatemploma volt a Szent István király tiszteletére szentelt templom. A hajó déli oldalán íves, román kori ablakok és a bejárat található. A homlokzat előtti tornyán széles ikerablakok láthatók. A belsőben a hajórészt famennyezet, a szentélyt negyedgömb-boltozat fedi, belső oldalfalait freskómaradványok díszítik. A templom körüli fal és kapu a XVII. századból való.
Őszi kikerics

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése