"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 19., vasárnap

...kutyák és teknősök...

Műanyagot esznek a teknősök...

A  tengeri teknősök 36 százalékát a tengerekben található szemét, elsősorban a lágy műanyag támadja és öli meg ausztrál kutatók tapasztalatai szerint.
A Queenslandi Egyetem szakemberei az elmúlt négy évben a Moreton-öböl keleti részén partra sodródott teknősöket vizsgálták meg. A legutóbbi vizsgálat eredményét a Teknősök a bajban elnevezésű Earthwatch-program elindításakor mutatták be a héten Melbourne-ben. Kathy Townsend tengerkutató elmondta, korábban két százalékosra becsülték a műanyag által okozott teknőshalálok arányát. A valóságban azonban ennél 17-szer magasabb ez az arány. “Úgy véljük, a teknősök a legtöbb műanyagot elfogyasztják, de legtöbbször a lágy műanyagot, például a zacskókat, csomagolóanyagokat, illetve a kemény anyagok darabkáit nyelik le” - mondta el Townsend. A tudósok arra következtetnek, hogy a teknősök a lágy műanyagokat tápláléknak hiszik, és tévedésből fogyasztják el. Richard Gilmore, az Earthwatch Austria vezérigazgatója szerint a kutatás és a szakértők munkája rávilágít a társadalom felelősségére a tengerbe dobott hulladékokat illetően.




A kutyák különös tulajdonsága..

.A kutyák feltehetően velük születetten képesek olvasni az emberek gondolataiban - erre jutott egy amerikai kutatócsapat.

Egyfajta “ebtelepátia” létezését már korábban is feltételezték tudósok, illetve gazdik, mivel számosan tapasztalták, hogy kutyájuk kitalálja gondolataikat. A Florida Egyetem kutatói nemrégiben megerősítették a hipotézist egy kísérlettel.  Kutyákat és farkasokat engedtek élelmet kunyerálni embertől. Utóbbiból kettő alany közül választhattak az állatok: az egyik ember rájuk figyelt, a másik közömbös volt irányukban. Megmutatkozott, hogy bizonyos körülmények között még a farkasok is érzékelték az emberi figyelmet, a kutyák pedig náluk jóval határozottabban - adta hírül az amerikai Time magazin. A tudósok szerint mindebből az következik, hogy a kutyák veleszületett képessége az emberi elme állapotának-hangulatának érzékelése, hiszen farkasok is képesek rá. Az is igaz, hogy ez a képesség erősödik, ha “embergazdag” környezetben él a kutya.


forrás:MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése