"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 19., vasárnap

Környzetvédelem

Klímaváltozás - Az általános felmelegedés 2 Celsius-fok alatt tartásához szükség van a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, csakúgy mint a légszennyezés (ózon, korom) elleni intézkedések gyors elterjedésére is egy kedden ismertetett nemzetközi tanulmány szerint.

Az ilyen szennyeződések elleni gyors fellépés az egészségre gyakorolt jótékony hatásán túl rövid távon segít a hőmérséklet emelkedésének a korlátozásában is – hangsúlyozza az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) elemzése. A koromban jelenlévő, a járművek, az erdőtüzek és egyes ipari létesítmények által kibocsátott szénrészecskék és a városi légszennyezés egyik legfontosabb összetevője, a Föld légkörének legalsóbb rétegében, a troposzférában lévő ózon szintén hozzájárul az általános felmelegedéshez. A szénrészecskék elfogják és elnyelik a napfényt, lerakódásukkor pedig befeketítik a havat és gleccsereket. A troposzféra ózonja a harmadik legfontosabb üvegházhatású gáz a szén-dioxid és a metán után. A tanulmány elkészítésében részt vevő félszáz természettudós rámutatott arra, hogy a kibocsátott légszennyezés kismértékű csökkentése is jelentős hatással van a közegészségügyre, a gazdaságra és a környezetre – hangsúlyozta közleményében Achin Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója.

A tanulmány felsorol több intézkedést, amelyek általánossá válása kívánatos lenne. Ezek a szén-, gáz- és kőolajiparban keletkező metánnak tisztább égető berendezések alkalmazásával történő újrahasznosítása, részecskecsapdák beszerelése a dízelüzemű járművekbe vagy a mezőgazdasági hulladék szabad téri égetésének betiltása. A felsorolt intézkedések egyszerre javítják a levegő minőségét és csökkentik a felmelegedés veszélyét. A tanulmány több módszert is felsorol, az egyikben csak ezeket az intézkedéseket hoznák meg, a másikban pedig ezek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével együtt valósulnának meg. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a korom, a metán és a szén-dioxid elleni összehangolt lépések növelik annak az esélyét, hogy az általános felmelegedés a nemzetközi közösség által meghatározott 2 Celsius-fok alatt maradjon.

A légkörben közel 100 évig megmaradó szén-dioxid kibocsátásának a csökkentésére irányuló mégoly hatékony intézkedések is csak 20-30 év múlva éreztetik a hatásukat, míg a légszennyezés elleni összetett fellépés ennél jóval korábban - hívják fel a figyelmet a szakemberek. A tanulmányt a németországi Bonnban mutatták be, az ENSZ következő (az év végén a dél-afrikai Durbanben tartandó) nagy klímakonferenciája péntekig tartó előkészítő tanácskozásán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése