"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 12., vasárnap

Barokk fesztivál..

Gödöllői kistérséget számos egymással érintkező földrajzi-néprajzi és kultúrtörténeti tájegység együttese alkotja.
A főváros keleti szegélyétől a Mátra nyugati vonulatáig és az Alföld északi peremétől egészen a nógrádi dombokig terjed. Középpontjában Gödöllő, a Grassalkovichok építtette csodálatos barokk kastéllyal, mely Magyarország legnagyobb barokk épületegyüttese, a legendás emlékű Erzsébet királyné és Ferenc József császár magánéletének bensőséges színtere volt. A királyi kastély ma is szerteágazó kapcsolatokat tart fenn Schönbrunnal, Bad Ischllel, az Augsburgi Régióval és Unterwittelsbachhal. Számos európai kulturális valamint turisztikai programban meghatározó partnerként képviseli és jeleníti meg térségünket. A történelmi korok hangulatát idéző építészeti emlékek mellett nyugalmat árasztó, ligetes pusztákon kanyargó patakok, mosolygós dombhátak és a Palócföld kacskaringós utcái mesébe illő házikóival, faragott oromzatdíszeivel és aprócska, muskátlis ablakaival fogadják a látogatókat.

Gödöllőn ez az év a barokk jegyében telik el, hiszen a város történetének két jelentős eseményét: Mária Terézia királynő  látogatásának 260-ik,  kastélyt építtető Grassalkovich Antal gróf halálának 240-ik évfordulóját a kort megidéző programokkal  ünnepli a Budapesttől 30 km-re fekvő kisváros, ahol kulturális csemegével szolgál minden júniusi hétvége.




Gödöllő_kastély utazás




 
Európai  ritkaságnak számit a Gödöllői Barokk Kastélyszínház, hazánk legrégebbi fennmaradt újkori kőszínháza.





Barokk kori vigalommal, az „Antal-napi Vigasságok” programmal ünnepli egykori földesurát Gödöllő június 12-én.

Június 18. a barokk éjszakája lesz Gödöllőn és egyúttal a „Múzeumok éjszakája” – 1 héttel megelőzve az országban  hasonló rendezvényeket. A megújult főtér izgalmas hátteret ad a kortárs művészek ötletére épülő fény- és árnyjátékokhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése