"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 15., szerda

2011. június 15-én teljes holdfogyatkozás lesz!


A jelenség 2011. június 15-én, szerda este 19:21 perckor kezdődik (még részleges holdfogyatkozás), 20:11 perckor a Föld árnyéka a Holdat már teljesen eltakarja, 21:01 percig vöröses-sárgás-barnás színű lesz a Hold. Ez után a Holdsarló újra “dagadni” fog, végül 22:00 perckor ismét a teljes Holdkorong látható



.Hosszú idő után ismét teljes holdfogyatkozás figyelhető meg június 15-én, ráadásul olyan, amely a földárnyék közepén halad át (centrális fogyatkozás), ennek megfelelően az árnyék a szokottnál is sötétebb lesz.


Teljes holdfogyatkozáshoz kötődő babonák, hiedelmek
Ma már jókat nevetünk azon, hogy Kolumbusz 1504-ben - enyhén szólva megvezette a jamaikai őslakosságot. Kihasználta a teljes holdfogyatkozás misztikusnak tűnő látványát, és azt mondta, hogy el fog tűnni a Hold az égről, ha nem kapja meg azt, amit kér. Mivel a szigetlakók nem tudták, hogy a teljes holdfogyatkozás idején, amikor már az egész égitest a Föld árnyékában van, a Hold színe tompa rézvörösre változik (ami annak a következménye, hogy ilyenkor a bolygónk légköre által szórt, alkonyatihoz hasonló napfény világítja meg), ezért a felfedező elérte célját.

Ha tovább lapozunk a hagyományok, babonák gyűjteményében, megtudhatjuk azt is, hogy egyes hitrendszerek szerint a holdfogyatkozás idején megnyílik az alvilág egyik kapuja, és démonok, ártó szellemek, sötét erők jönnek a felszínre, és nem törődnek semmi mással, csak azzal, kit, mit, hogyan bántsanak, tegyenek tönkre. Valószínű abból született ez a hiedelem, hogy szervezetünk kialakult ritmushoz szokott, és ennél az égi jelenségnél a rend felborul. Kivonódnak bizonyos energiák, melyek miatt sokkal ingerlékenyebbekké válunk, közérzetünk megváltozik, és ok nélkül idegesek, feszültek, nyugtalanok leszünk. Holdfogyatkozás egyébként is teliholdkor van. Amikor, állítólag erre utaló statisztikák is bizonyítják, hogy megnő a bűnözés, az agresszióra amúgy is hajlamosabb emberek sokkal durvábbá válnak.


Forrás: AFPA fogyatkozás alatt nagyon szép égi háttér előtt láthatjuk majd a Holdat, hiszen az Ophiuchus (Kígyótartó) csillagkép legsűrűbb, tejúti részén jár majd, a Scorpius (Skorpió) és a Sagittarius (Nyilas) között. Ez és a végig alacsony horizont feletti magasság kiváló lehetőséget ad tájképbe komponált, nagyobb látószögű felvételek készítéséhez is. Külön érdekesség, hogy a fogyatkozás közepén a Nap még csupán 10 fokra lesz a horizont alatt, így kis ügyességgel szép alkonyati, majd kékes hátterű képeket is készíthetünk" - hangsúlyozza a Magyar Csillagászati Egyesület.

Forrás: NASA




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése