"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. június 23., csütörtök

Tihany...levendulafesztivál

Tihanyban a 20-as évektől kezdve termesztenek levendulát. A Tihanyi Apátság környékén, a Csúcs-hegy oldalában található az Őslevendulás, de a félsziget belső lankáin, az autóút mellett is láthatunk szabályos vetéseket, nyáron pedig a már ismerős halványlila színbe öltözik a mező – messziről olyan, mintha földbe ásott labdacsok hevernének a rendezett sorokban. A Bittera Gyula egykori neves gyógynövényszakértő kezdeményezése által meghonosodott, nagy odafigyelést igénylő mezőgazdasági és botanikai tevékenység gyors sikert aratott, a XX. század első felében még a tőzsdén is jegyezték, de azóta is minőségi alapanyagul szolgál ma is az illatszergyártóknak, illetve a gyógyászati termékeket készítő üzemek számára.
Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Tihanyi Levendula Fesztivált, idén is – ahogy korábban is mindig – természetesen a növény virágzásával egy időben.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése