"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 12., szombat

700 év után..

Viccből rejtette el a művész


700 év után bújt ki az ördög a világhíres képből

Különös felfedezést tettek a restaurátorok az Assisi-ben található bazilikában Giotto, a korai reneszánsz mesterének egyik festményén.



A restaurátorok Giotto egyik leghíresebb freskóján egy felhők mögül kikandikáló ördögalakot fedeztek fel – adták hírül az Assisi Szent Ferenc bazilika tisztviselői. A 13. században festett, 20-as számot viselő freskó Assisi Szent Ferenc életéről és haláláról szól. Az ördög alakját ez idáig nem vették észre sem a művészettörténészek, sem pedig a restaurátorok.


A felfedezést Chiara Frugone olasz művészettörténésznek köszönhetjük. Frugone pontos leírást adott a felhők között elrejtőzött gonoszról, e szerint kampós orra, ravasz mosolya és sötét szarvai vannak. Az ördög egyébként a Szent Ferenc haláláról szóló freskórészletben tűnik fel. Az alakot nehéz észrevenni, ha lentről nézünk felfelé, de ha ráközelítünk a fényképezőgéppel, jól kivehető a felhők mögül kikandikáló ördög.

Sergio Fusetti, a bazilika vezető restaurátora szerint Giotto vélhetően soha nem akarta, hogy pont az ördög legyen freskójának fő attrakciója, vélhetően csak mókából festette oda, sőt, Fusetti szerint egyenesen egyik ismerősét ábrázolja a kor egyik leghíresebb művésze. Ez a móka most arra késztetheti a bazilika freskóit tanulmányozó művészettörténészeket, kutatókat, hogy újraértelmezzék a gonosz jelenlétét a szentek ábrázolásain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése