"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 13., vasárnap

Mai ízek: a Hot dog története





A hot dog eredete vitatott, többféle elmélet is létezik a származását tekintve.
A legnépszerűbb elméletek szerint Amerikában a bécsi wienerwurst és a frankfurti frankfurti virslit, enyhe hajlása miatt „dachshund” vagyis tacskó, Red-hot dachshund(kis kutya) néven kezdték el árusítani Amerikában valószínűleg német bevándorlók, mivel a különféle virsli- és kolbászfajták leginkább a német konyhára jellemzőek.

1867-ben egy német hentes, Charles Feltman megnyitotta New York első hotdog-standját. Feltman frankfurti kolbászt és savanyú káposztát árult egy kézikocsin a New York-i Coney Islandon.

1893-ban a kolbász közkedvelt étel lett a baseball pályákon.

A hot-dog kiflit amit ma is használnak, valószínűleg először a St. Louis-i Feuchtwanger találta fel 1904-ben.

Ő volt az, aki először a kolbászokhoz újdonságként fehér kesztyűt adott kölcsön, hogy ne kenjék össze a kezüket a vásárlók. De mivel a vevők nem hozták vissza a kesztyűket, ezért megbízott egy péket, hogy dolgozzon ki olyan zsemle félét ami megtartja a kolbászokat.

A hot dog kifejezést 1901-ben egy sport-karikaturista Tad Dorgan alkotta. Ő látta a baseball pályákon, hogy mekkora sikere van a Red-hot dachshund-nak. Ez ösztönözte őt, hogy rajzoljon egy képregényt egy valódi tacskót mustárral beborítva egy kettévágott zsemlében. Mivel nem tudta pontosan mi az a szó, hogy "dachshund" (tacskó), azt írta a címnek:"get your hot dogs".

Azóta a képregényből ez a név maradt meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése