"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 2., szerda

November 2

A halottak napja (latinul Commemoratio omnium Fidelium Defunctorum) keresztény ünnep. A katolikusok november 2-án tartják, mindenszentek napját követően, a bizánci szertartásban a pünkösd előtti szombaton.

"Bármi legyen is az igazság a halottak lelki üdvéért mondott imák erejéről, egy biztos: ha képesek vagyunk felismerni a jót, az üdvözítő kegyelem lehetőségét még életünkben, az nagyban hozzásegít bennünket ahhoz, hogy erkölcsi értelemben helyes döntéseket hozzunk az év minden napján. Ha meg tudunk bocsátani az ellenünk vétkezőknek még életükben, vagy legalább holtukban, ha sikerül kitépni lelkünkből a tüskéket, akkor talán el tudjuk hinni, hogy ők is meg tudtak bocsátani nekünk. Ha minden egyes új napot arra használunk fel, hogy megpróbáljuk beereszteni szívünkbe a szeretetet, akkor az év bármely napján lelkiismeret-furdalás nélkül törhetnek ránk elhunyt szeretteinkről az emlékképek. És akkor talán a halottak emlékének szentelt napon is könnyebb szívvel gyújthatnánk meg azt a mécsest, könnyebb lélekkel vihetnénk ki szeretteink sírjára azt az üdítően tiszta, patyolatfehér, mégis oly szomorúságot árasztó őszi krizantémot."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése