"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 4., péntek

Meggy leve és az alvás

A meggy levének fogyasztása javítja az alvás minőségét és növeli az alvással töltött idő hosszát, állítja egy új kutatás.

A nagy-britanniai Northumbria Egyetem szakemberei szerint a meggylé jelentősen megemeli az alvási ciklust szabályozó melatonin hormon szintjét a szervezetben, így fogyasztása természetes altatóként segíthet az álmatlanságban szenvedőknek vagy váltott műszakban dolgozóknak.

A European Journal of Nutrition szaklapban közzétett tanulmány szerint a meggylé fogyasztása hosszabb, pihentetőbb alvást eredményez.
A kutatásban 20 egészséges önkéntes vett részt, akik egy héten keresztül naponta kétszer 30 ml (0,3 dl) meggylevet vagy ugyanennyi placebo italt kaptak.

Az eredmények szerint abban a csoportban, amelyben a résztvevők meggylevet ittak, a melatoninszint jelentős (15-16 százalékos) emelkedését regisztrálták, és e csoport tagjai átlagosan 25 perccel többet aludtak és 5-6 százalékkal növekedett alvásuk hatékonysága a placebót fogyasztó csoporthoz képest. A meggylevet fogyasztók ráadásul jóval kevesebbet szunyókáltak napközben, mint a lé fogyasztását megelőzően, vagy mint a placebót kortyolgató társaik.

A szakemberek szerint az eredmények bizonyítják, hogy a meggy leve sikeresen alkalmazható egészséges felnőtteknél természetes altatóként, és a benne lévő melatonin elegendő, ahhoz hogy megfelelő alvási reakciót indítson be a szervezetben. Sőt, a tudósok szerint a kutatás ismét igazolta, milyen szoros összefüggés van az elfogyasztott ételek-italok és az alvás minősége között.

Gyógyító hatása : A meggy gyógyhatása több területre is kiterjed. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv , így a máj s a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B-vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetővé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek működését is befolyásolja. Hat a légzőszervek gyógyítására, különösen meghűléses betegségek esetén.
A hormonelégedetlenség az öregedés első jele, amikor a test természetes hormontermelése csökken. A meggy egyike azon növényeknek amely segít helyreállítani a szervezet megbomlott egyensúlyát férfiaknál, nőknél egyaránt.
A savas meggy serkentően hat az emésztésre és a belek mozgására. A nagy mennyiségű B vitamin serkenti a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.
A szív működésének serkentése a meggy ásványtartalmának köszönhető. A kálcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztulásán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán.
Közismert az, hogy a meggy kitűnő vízhajtó. Nemcsak a gyümölcse, de a gyümölcs szára is, amely teának elkészítve segít a szervezetben megrekedt vízet kihajtani.
Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete az alacsony vérnyomás. A meggyben van elegendő vas és egyéb ásvány, amely segít abban, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt.
A meggylé az egyik legjobb szer a meghűléses betegség leküzdésében. Gyógyszer nélkül ki lehet lábalni a betegségből, ami nem kis dolog, különösen a terhes nők számára. A rendkívül savanyú környezetben a vírusok képtelenek szaporodni, és egyáltalán képtelenek megélni abban a környezetben. Lassúbb a gyógyulás, ha édesítjük a meggylét, mert akkor a vírusoknak kedvezünk, de akkor sem reménytelen. Az A és a C-vitamin természetesen fordul elő a meggyben, amely segíti immunrendszerünk működését.
A meggyben megtalálható az A és C-vitamin, szelén valamint bioflavon, de ha elfogyasztunk mellé egy kis kanál búzacsíra olajat is, még jobban megerősítjük testünk védelmi csapatátNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése