"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 5., szombat

Őszi orchidea kiállítás

Dracula nevű orchideákat - több fajuk is ismert, a Dracula gyűjtőnév - 1872. óta ismeri az európai kertészet, ebből az időből származik első tudományos leírásuk. Kezdetben egy másik orchidea-csoporthoz sorolták őket. A Draculák névadója dr. Carlyle Luer, aki 1970-ben új növény-csoportba sorolta ezeket a különleges orchideákat, Dracula néven.
Hogy honnan ered elnevezésük? Egyesek szerint a vérszomjas vámpírról, Dracula grófról nevezte el dr. Luer ezeket a szép, és főleg ártalmatlan orchideákat. Annyi igazság talán lehet a dologban, hogy a Draculák virága csöppnyi emberi arcra hasonlít. A köderdők misztikus félhomályból, - gyakran épp szemmagasságban -, mint apró koboldok emelkednek ki ezek az emberarc-szerű virágok. Némely faj e csoporton belül a hangzatos Dracula vampira, illetve a Dracula chimera nevet kapta, ami tovább fokozza titokzatosságukat. Egy másik verzió szerint a Draculák neve a latin dragon (sárkány) szóból származik, és kicsi sárkányt, sárkányocskát jelent, utalva a virág formájára, amely a papírsárkányok formáját utánozza. Ki-ki maga döntheti el, hogy melyik változatot tekinti hitelesnek.
A Draculák eredeti élőhelye a dél-amerikai hűvös, nedves köderődőkben van, ahol a nappali hőmérséklet ritkán emelkedik 20 ÚC fölé, és a levegő páratartalma a nap túlnyomó részében eléri a 90 %-ot. Tartásuk Európa szárazföldi éghajlatán bonyolult, időigényes és nem utolsó sorban költséges. Mivel 7 ÚC alatt már károsodnak, így télen fűteni, nyáron viszont hűteni kell környezetükben a levegőt. A fényigényük magas, ezért eredményes nevelésük, és virágoztatásuk csak üvegházban lehetséges .
Vajon miért vállalják a gyűjtők világszerte ezt a rengeteg fáradságot és költséget egyetlen növényért? Valószínűleg az egyik ok a virágok különlegessége, alakjuk, színűk még az orchideák fantasztikus világában is egyedülálló. Második ok pedig talán épp a kihívás, amit tartásuk nehézsége jelent. Amikor sikerül eredményesen tartani ezt a szépséget, és az virágzással hálálja meg a gondoskodást, a gyűjtők számára az egyik legnagyobb elismerés.
A Draculák virága, mint maga növény is, érzékeny és sérülékeny, nem megfelelő környezetben azonnal lehullatja virágait, sőt szélsőséges esetekben a leveleit is
 orhidea.jpg


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése