"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 12., szombat

Novemberi hétvége

A Múzeumok Őszi Fesztiválja záróakkordjaként, a Múzeumok Őszi Éjszakája rendezvény ihletéseként a Budai Várnegyed kulturális intézményeinek összefogásával idén novemberben először három napon át tartó Őszbúcsúztató rendezvénysorozat kerül megrendezésre. A siker a Budai Várnegyed területén található kulturális értékek és a sokszínű, fesztivál hangulatú rendezvények találkozásában rejlik.

A rendezvénysorozat több őszi éjszakába nyúló, izgalmas programot tartalmaz.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban immár 6. éve rendezik meg a Szent Márton Újborfesztivál és Libatort.

Tudja, hogy Márton az újbor bírája? Kóstolta már az új évjárat borait autentikus környezetben?

Szent András hava bővelkedik jeles napokban, néphagyományokban. A köznép egyik legnépszerűbb szentje, Márton. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum immár 6. éve fűszerezi meg a hűvös novembert a Szent Márton Újborfesztivál és Libator kulináris kavalkádjával.

A Márton-napi szokásokat felelevenítő fesztiválon a hagyományos májgombócos libaleves és töltött libanyak mellett palóc ludaskása és petrezselymes bulgurral tálalt csokoládés libaragu is terítékre kerül, a szőlő mellett pedig eperből készült újbor is kóstolható. A különleges borokat és borkülönlegességeket tíz családi pincészet kínálja két napon át.

A skanzen Márton-napi programjai között megtalálhatók az őszhöz kapcsolódó jellegzetes társas tevékenységek is, így a gyapjúfonás, a gyertyamártás, a kukoricafosztás, de készíthető kenőtoll, lampion, festett tollpárna, krumplipuska és zokniliba is.



A jeles nap tradíciói mellett a vendégek megismerkedhetnek a kulcsos kalács készítésének titkaival, és kiderül az is, hogyan tárolták és tartósították nagyanyáink az ételeket hűtőszekrény és adalékanyagok nélkül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése