"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 9., szerda

Az Arany Delfin Legendája


Az Arany Delfin Legenda egy mitikus történet, amelynek egyaránt része a múltunk, a jelenünk és a jövőnk. Nyomtatásban – eredeti formájában – sosem jelent meg, mégis sokak életére volt sorsformáló hatással. Több mint három évtizede keresi az útját a fogékony szívekhez, ám üzenete időszerűbb, mint valaha. Azt beszélik, hogy akit megérint az Arany Delfin és befogadja a szellemét, az maga is

részévé válik a Legendának.


„Körülbelül egy órája ültem a magamféle tantrikus meditációban, amikor a kékségből – …bennggg!!... vagy inkább …pinnggg!!… – betöltött egy zúgó-éneklő-csengő-fütyülő delfin/bálna hang, mely áthatolt az egész lényemen, a szobán, a világon. Úgy tűnt, mintha az egész univerzum ebből a leírhatatlan vibrációból állna. Nem tudtam mozdulni sem. A hang robajlása folytatódott, és úgy éreztem (inkább, mint hallottam), hogy valami jelentés jön át rajta. Ezidőtájt már tíz éve meditáltam, de soha nem tapasztaltam ehhez foghatót. Kővé dermedtem. Majd először életemben megtapasztaltam az automatikus írást (amit egyébként egészen addig kétségesnek tartottam!). […]

Félig hódolattal, félig rémülettel néztem, ahogy a kezem felkapott egy közeli ceruzát, és roham tempóban írni kezdett. Az írás hajnalig nem állt meg, és minden éjszaka folytatódott közel két hétig, kiöntve magából egy hihetetlen fantasy történetet egy küszöbön álló csapásról és az emberi tudatosság egyidejű átalakulásáról, a szerepről, melyet a cetfélék játszanak ezekben az eseményekben és az én különleges munkámról, miszerint hírvivőjük leszek. Azt kaptam feladatul, hogy egyszerűen mondjam el a történetet, és kezdjem el ’összegyűjteni’ azokat at embereket, akiknek hasonló tapasztalataik voltak, vagy pozitív módon válaszolnak a cetfélék üzenetére. […]

Hangsúlyozták, hogy ne próbáljam ’eladni’ az ötletet senkinek, csak hagyjam, hogy az emberek megtalálják a saját útjukat a cet-tudatosságnak ebbe az új valóságába, vagy ahogy bennszülött testvérem, Burnam Burnam hívja, a delfin-álomba.” Így számol be Peter Shenstone arról a transzcendens élményéről, amely 1976 őszén, Ausztráliában az Arany Delfin Legenda megszületéséhez vezetett.


A Legenda útra kel

Peter Shenstone élete ezután gyökeres fordulatot vett: családjával a hegyekbe költözött, és életének következő 12 évét a Legendának szentelte. Hét évet szánt arra, hogy a delfin-szellemiség által ihletett mesét kidolgozza és papírra vesse. Művészi igényességgel terveket készített, illusztrációkat rajzolt, és a Legendát végül saját készítésű, kódex-szerű könyvekbe foglalta. A könyvek rendeltetése az volt, hogy a Legendát annak elbeszélésekor szemléltesse. Peter ugyanis további öt éven át járta az országot-világot, hogy delfin-mítoszát megossza az érdeklődőkkel.

Az amerikai Scott Taylor, akinek szerencséje volt személyesen is megcsodálni Peter legendás könyveit, így emlékszik vissza: „Ezek a könyvek önmagukban is figyelemre méltó művek voltak. Elragadó stílusban, fényes betűkkel, izgalmas kalligráfiával lettek megrajzolva, olyanok voltak, mint a kétdimenziós hologramok, amelyeken szinte keresztül lát a néző, és látja a felszínre jövő gondolatokat még mielőtt azok megérkeznének. Kivágott bekezdések, beillesztett grafikák, szuperhősök, mítoszok, ábrák, részletezett történetek, és rövid emlékeztetők a mesélőnek… egy inspiráló összeállítás misztériumokból és mágiából, mindez egy dobozban.”

A Scott Taylor által készített néhány fotót leszámítva az eredeti könyveket ma sem ismerjük. Peter Shestone útmutatása úgy szólt, hogy a Legendát élőszóban kell átadni, és a „sztori” kiadása helyett inkább a személyes prezentációhoz készüljenek anyagok. Peter szerint nem is a történet maga, hanem a Legenda esszenciája a fontos, amely ha megfogan bennünk, életre kel, és ha megtesszük a szükséges kapcsolódásokat, akkor teljesebbé teszi az életünket. A hírvivők azt is mondják, hogy a Legendának egyéni kibontakozási útvonala van minden ember lelkében. Mindenkit odavezet, ahová kell: a helyére.

„A bálnákkal és delfinekkel kapcsolatos mai tudományos munkák legjobbjai közül jópárat közvetlenül a legenda inspirált, és sok művész, aktivista, filmkészítő és terapeuta méltatja az Arany Delfint, amiért elvezette őket életük munkájához. Nagyon kevés jelent meg nyomtatásban az Arany Delfin Legendáról. Most van itt az idő, hogy megosszuk a világgal.”
- Scott Taylor író, cetkutató, a Legenda hírvivője

A Legendára többen úgy tekintenek, mint egy kulcsra, amely képes megnyitni egy mélyebb megértés kapuját, és megláttatni egy nagyobb képet, hogy mi is zajlik ma a világunkban.

Hírt vinni nem csak szavakkal, zenével is lehet, s utóbbi olykor könnyebben célt is ér, mert közvetlenül érinti meg az emberi lelket. Nem véletlen, hogy a Legenda is egy zenészt választott ki elsőként arra, hogy üzenetét széles körben népszerűsítse. A delfinek és a bálnák számos zeneművet ihlettek.

A szellemiség, aki a Legendát sugalmazta, nem adott instrukciókat Peter Shenstone-nak a további hírvivők személyére vonatkozóan. Egy nevet leszámítva: John Denver volt az egyedüli, akinek megkeresésére Peter konkrét megbízatást kapott, mondván, hogy kulcsszerepe lesz a Legenda üzenetének Amerikában való elterjesztésében. John Denver a ’70-es évek népszerű gitáros-énekese volt, környezetvédő és humanitárius aktivista, a tengerek és a világűr nagy rajongója. Cousteau-val barátok voltak, a Calypso pedig a kapitány híres hajója volt, amely az óceánok élővilágát kutatva járta a világot. John Denver egy bejátszásban elmeséli a Calypso születésének körülményeit is, miszerint sokáig kínlódott a dal megírásával, s mikor már majdnem feladta, egyszer csak, egy különös ihletésre ott termett az egész a semmiből…

A Legenda szülőföldjéről szólal meg az ausztrál Tribal Dolphusion formáció, amely le sem tagadhatná gyökereit: a delfinek hangját és üzenetét a dobok és a didgeridoo föld-ritmusaival elegyítve kísérlik meg a delfin-álom révületébe vinni a hallgatót.

Szerepel a „műsorban” néhány olyan részlet is, amelynek szerzői nincsenek közvetlen kapcsolatban a Legendával, de a delfinek és a bálnák inspirálták őket, és magukkal ragadó hanganyagokat alkottak. Például a kanadai természetfilmes, Dan Gibson, aki úttörő munkát végzett a természet hangjainak rögzítésében, Dr. Jeffrey Thompson, az agyhullám áthangolás amerikai kutatója, vagy a new age színtéren tevékenykedő Medwyn Goodall Angliából. Felbukkannak ugyanakkor olyan sztárelőadók is, mint Sting, a Delfinek c. IMAX filmhez átdolgozott slágerével, vagy Lisa Gerrard, a Bálnalovas zenéjével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése