"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 30., szerda

Sors istennői

A Párkák...


Életünket a sors istennői irányítják, azaz a Párkák, akiket szerencse és végzet néven is szokás emlegetni. E három istennő hatalma minden más isten hatalmát felülmúlja, a kezük mindenhova elér. Nincs olyan dolog, természeti és társadalmi esemény, történés a világon, amelynek ne volna meg a maga sorsa. A Párkák fonják, szövik és vágják el életünk fonalát, tőlük függ, milyen kihívásokkal kell szembenéznünk, milyen örömök várnak ránk.

A Párkák színe a fehér, a vörös és a fekete. Az erdélyi magyarok hímzései híresen szépek. Szertartásaik ünnepi öltözékeivel olyan ruhát vesznek magukra itt az emberek, melynek minden egyes öltése a szakrális védelmet és az áldás elnyerésének lehetőségét szolgálja. Szigorú szabályok határozták meg a hímzés motívumait, színeit. Bizonyos vidékeken mindmáig csupán a fent nevezett három színt használják. A vörös az éltető vér színe. A fekete magáé az életé, mert az összes szín benne van. A fehér pedig a halál és a lélek színe, mivel a fehérből hiányzik minden szín. A Sorsistennők színeit láthatjuk viszont otthonaik berendezési tárgyain, függönyein, ágytakaróin, asztalterítőin – hogy szerencsét hozzanak a házba. Van, ahol a motívumok figurálisak: galambok, rózsák, nefejelcsek. A munkaruhától az esküvői öltözetig mindenen megtalálhatók a jó szerencsét invitáló, és az öltözék viselőjét a rossztól óvni hivatott hímzések vagy rátétek. Őseinknek szerencsekabátja, szerencseinge és -szoknyája, szerencsecsizmája és szerencsenyaklánca volt, álomhozó takaróval takaróztak. A szerencsevarázslás és eszközei a Párkákat megidéző jelképek.

Néha jó volna egy pillantást vetni a Párkák szőttesére, hogyan, merre fonják életünk fonalát?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése