"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 17., csütörtök

A szél

Miért fúj a szél?

A szelet valójában a napsütés idézi elő. Ahol sokáig süt a Nap, ott melegebb lesz a talaj, a vízfelület. Ettől felmelegszik a felette lévő levegő is, és kitágul, nyomása csökken. A meleg levegő könnyebb, mint a hidegebb. Ezért egy része felemelkedik a magasba. A helyére hidegebb levegő tódul onnan, ahol nem volt sok napsütés, tehát hűvösebb van. Ez a levegőáramlás a szél.

Gyakran úgy tűnik, hogy szélcsend van, nincs szél a talaj közelében. Pedig az mindig fúj, kicsit magasabban már észrevennénk. A szélnek nevezett légmozgás sebességét méter per szekundumban mérik, vagy Beaufort-skálán.

(Szélnek nevezzük a légkört alkotó levegő közel vízszintes irányú áramlását, amelyet helyi nyomáskülönbségek hoznak létre.)

A falusi magyarság sok helyen ma is úgy tudja, hogy a halottból eltávozott lélek szél alakjában jár-kél a földön. A dévai csángók hite szerint az ember halála után "
a lélek szele" hazajár,mégpedig kutya, macska és más állatok képében. A szalontai örgek így tudják.

"a világ végén lakik egy vénember. Ennek van egy hordója, oszt ebbe vannak a szelek bézárva. Ha meghal valaki, eldobja a hordó dugóját, oszt a szél mindaddig fuj, míg meg nem tanálta.."

."Ha nagy szél fuj, azt mondják: jaj de csunya tátos szél fuj.

– Az Ormányságban

szeles, vagy szoknyás asszonynak nevezik a forgószelet. s azt tartják, hogy
rosszak közül való, Jaj annak, aki kapával vagy mással belevág. Mások szerint ketten vannak a forgószélben, s úgy járják egymással szemben, mintha táncolnának.

A moldvai csángók azt kiáltják a forgószélnek: "Szép legén, szép lián! Szép legén, szép lián!" hogy bomoljanak el.A forgószélben nem csak nálunk, másutt is boszorkányt, ördögöt lát a nép. Az öngyilkosok lelkét is rosszindulatú kísértetnek tartják. "Megölte valaki magát, az hozta ezt a csúf időt" mondja Petőfi
Arról már ritkábban hallunk, hogy a közönséges halottak lelke is szél formájában jár egyik helyről a másikra.

Az altáji tatárok például a forgószélben a legutóbb meghalt ember lelkét látják,s azt kiáltják neki: El innen, el!





a

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése