"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2011. november 21., hétfő

Érdekes növény

Ginkgo biloba, vagy más néven: páfrányfenyő, a ma élő legrégibb magvas fafaj, “élő kövület”. Érdekes leveleivel, jellegzetes habitusával a páfrányfenyő a legszebb díszfák egyike.


A páfrányfenyők (Ginkgophyta) törzsének egyetlen faja. A család kialakulása 300 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti ókorban történt. Igazi virágkorukat 160 millió évvel ezelőtt élték, majd a harmadkorban hanyatlásnak indultak. Éltek Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is.

A családnak csak egyetlen képviselője maradt fenn Délkelet-Kínában, a Tien Mu Shan hegységben. A fát a holland nagykövetség orvosa fedezte fel Európának 1690-ben, Nagaszakiban.

Európában 1727-óta van jelen, 1784-től pedig Észak-Amerikában is közkedvelt növénnyé vált.

Akár 40 méter magasra is megnő és rendkívül hosszú ideig él, akár 2000 évet is megélhet.

Kétlaki növény, tehát a porzós és a termős virágok külön egyeden fejlődnek. A koronája kúp alakú, a fa kérge sima, szürke színű. A levelek teljesen egyedi kinézetűek, ma már jelképévé váltak a fának.

Lombhullató fenyő. Lombhullás idején a japán emberek a fa előtt hajlonganak, tisztelegnek szent növényük előtt.

A növény magjait, leveleit nagyon régóta gyógynövényként használják.

Alkalmazzák agyi vérellátási zavar, szédülés, fülzúgás, illetve hallásgyengülés gyógyítására. Jótékonyan hatnak a visszértágulatra, az aranyérre és a lábfekélyre. Kutatások szerint hatásos enyhe és közepes depresszió kezelésére, alzheimer kór ellen. A vizsgálatok kimutatták, hogy a páfrányfenyőben lévő flavonoidok hatása miatt jó értágító, biztosítják a bőr és az izmok jó vérellátását, és fokozzák az anyagcserét. Kiváló antioxidáns tulajdonságú, és javítja az agyi vérellátást is. A kivonat javítja a koncentráló készséget, szellemi teljesítőképességet. Használják még az öregkori elbutulás (demencia) ellen is.

Felhasználás módja:

Kivonat: A friss levelekből készült kivonat értágító hatású.
Tabletta: Javítja a vérkeringést.
Tinktúra: Rossz vérkeringés esetén ajánlott.



Forrás: /matyasciprian./novenyek/pafranyfenyo.php

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése