"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 22., csütörtök

Programok a magyar kultúra napja alkalmából

Népi kézműves műhelynek otthont adó új múzeumi részleg, valamint a magyarszombatfai fazekasok munkáit bemutató kiállítás nyílik csütörtökön a budapesti Hagyományok Házában.

A Nyitott Műhelynek elnevezett új múzeumi részleg célja, hogy az érdeklődőkkel mesterségbemutatókon ismertesse meg a népi kézműves mesterségek rejtelmeit, betekintést nyújtson a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába, valamint lehetőséget nyújtson a népi kézműves mesterek szakmai továbbképzésére.

A Néprajzi Múzeum ingyenes belépéssel, épületsétával és tárlatvezetésekkel készül.

Ingyenes kiállításokkal várja a közönséget a Várkert Bazár is a magyar kultúra napján, amely Ybl Miklós halálának évfordulója is. A Lánchíd utcai Testőr Palota termeiben Kárpáti Tamás Világörökség – magyar örökség: Hungarikonok című kiállítása több mint száz hírességhez kötődő relikviát vonultat fel kortárs művészeti alkotásokba ágyazva.

Az Ybl Miklós téren található Déli Palotákban kortárs magyar képző- és iparművészeti alkotásokat felvonultató tárlatot látogathatnak meg az érdeklődők, a 14 teremben található csaknem kétszáz műtárgy – köztük grafikák, festmények, szobrok, kerámiák, textilek és dizájnalkotások – a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Vizuális Művészetek Kollégiumának pályamunkái.

A Himnusz kéziratát is látni lehet

A magyar kultúra napja alkalmából a Nógrád megyei Szécsénybe érkezik Kölcsey Ferenc Himnusz című versének eredeti kézirata, melyet rendhagyó kiállítás keretén belül állítanak ki a Kubinyi Ferenc Múzeumban.
A Himnusz eredeti példányát, valamint a megzenésített változatot, az Erkel Ferenc által készített eredeti kottát, illetve az Országos Széchényi Könyvtár által rendelkezésre bocsátott, Szécsény történelméhez kapcsolódó eredeti dokumentumokat január 23. és 25. között tekinthetik meg a látogatók.

Pécsett a Pannon Filharmonikusok koncertjére és Bogdán Zsolt Jászai-díjas erdélyi színész Ady-estjére várják a közönséget a magyar kultúra napján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése