"Jegyezd meg jól, de ne csüggedj soha, remény, csalódás, küzdelem, bukás, sírig tartó nagy versenyfutás. Keresni mindig a jót, a szépet, s meg nem találni - ez az élet." (Madách Imre)

2015. január 25., vasárnap

A magyar ódaköltészet első mestere - Virág Benedek

Virág Benedek (Dióskál, 1754Buda, 1830. jan. 25 /30/- tanár, költő, műfordító, történetíró, a magyar ódaköltészet első mestere.


Virág Benedek
Az 1752-ben született zalai jobbágyszármazék előbb tanítóként, majd a Batthyány család házi nevelőjeként, később - ma úgy mondanánk - szabadfoglalkozású alkotóként dolgozott.

   Írótársai olyannyira kedvelték, hogy amikor az 1810-es budai tűzvészben szerény tabáni háza leégett, közadakozásból építettek újat számára. Kazinczytól, Csokonaitól Berzsenyiig, Kisfaludy Károlytól Vörösmarty Mihályig az összes korabeli irodalmár megfordult hajlékában, felolvasták verseiket, s tanácsot kértek a "bölcs öregtől". Aki nem fukarkodott a jó szóval. Bár Virág Benedek lefordította Horatius teljes életművét, rengeteget verselt (jellemzően ódákat írt), s a mohácsi vészig megírta Magyarország (regényes) történetét, művészetéből legmaradandóbb mégis másokra gyakorolt hatása lett.
 
Virág Benedek:Vigasztaló

A Szerencsével ne pörölj, barátom,
Hogy reád nem néz s mosolyog szünetlen;
Nem hagy el senkit, noha messze lenni
Látszik is ollykor.

Csak remélj, s víg légy. Igaz a Szerencse;
Jár, forog, mint jó anya, tégedet ma
Elkerűlt, holnap röpöső örömmel
Meg fog ölelni.



Sírfelirata:
SZÜLETTEM. SZERETTEM HAZÁMAT S DOLGOZTAM ÉRTE. EZ AZ ÉN ÉLETEM TÖRTÉNETE. TEGYETEK TI IS ÍGY. TANÍTSÁTOK UTÓDAITOKAT, S HA AZOK IS ÍGY TESZIK, AKKOR MAGYARORSZÁG BOLDOG LESZ.
 
 
Virág Benedek sírja Budapesten. Kerepesi temető: 
 Kőfalvi Gyula szobrász alkotása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése